fbpx
Сьогодні
16:12 24 Бер 2022

Підсумки саміту НАТО: Лідери країн пообіцяли захистити Україну від хімічної та ядерної зброї

English version here

Глави держав і урядів 30 країн НАТО оприлюднили заяву за підсумками саміту в Брюсселі

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву лідерів Альянсу.

У цій заяві Альянс висловив свою позицію щодо війни Росії проти України.

Як зазначається у документі, лідери закликали президента Путіна негайно припинити війну та вивести військові сили з України, а Білорусь – припинити її співучасть.

Росія має продемонструвати, що серйозно ставиться до переговорів, негайно запровадивши режим припинення вогню, наголосили вони.

Члени НАТО заявляють, що Україна має фундаментальне право на самооборону.

Країни Альянсу посилять свою підтримку і будуть продовжувати надавати подальшу політичну та практичну підтримку Україні.

"Союзники НАТО також продовжуватимуть допомагати в таких сферах, як кібербезпека та захист від загроз хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного характеру", йдеться у заяві.

Лідери окремо відзначили, що будь-яке використання Росією хімічної чи біологічної зброї буде неприйнятним і призведе до тяжких наслідків.

Крім того, вони пообіцяли посилити готовність альянсу до хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз. Подальші рішення будуть ухвалені на саміті в Мадриді.

Альянс окремо закликав Китай підтримувати міжнародний порядок.

А також утримуватися від підтримки військових зусиль Росії будь-яким способом і від будь-яких дій, які допомагають Росії обійти санкції.

У відповідь на дії Росії Альянс вирішив створити чотири додаткові багатонаціональні бойові групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: