fbpx
Сьогодні
22:44 23 Бер 2022

Померла Мадлен Олбрайт − перша жінка на посаді держсекретаря США

Мадлен Олбрайт — державний секретар США у 1997-2001 роках, яка була першою жінкою на цій посаді, — померла у 84-річному віці.

Про це повідомляє NBC News з посиланням на родину покійної.

Вона померла від раку, повідомила її родина, додавши, що в той час вона була "оточена сім'єю та друзями".

"Ми втратили люблячу матір, бабусю, сестру, тітку та подругу", а також "невтомного борця за демократію та права людини", – йдеться у заяві.

Померла Мадлен Олбрайт

Довідково.

Мадлен Олбрайт народилася 15 травня 1937 року в Празі. Ім'я отримала спочатку як прізвисько «Мадленка», яким її називала бабуся і яке закріпилося під час навчання в пансіоні у Швейцарії та в школі Kent Denver в Денвері. Батько Мадлен Йозеф Корбель був чехословацьким дипломатом. Згодом Мадлен перейшла в Єпископальну церкву (Англіканська церква в США). У 1939 році сім'я виїхала з Чехословаччини до Лондона.

Після закінчення Другої світової війни вони повернулися до Чехословаччини, де батько знову перебував на дипломатичній службі. Після приходу до влади в Чехословаччині комуністів Йосип Корбелі з родиною емігрував до США, де викладав в Університеті Денвера.

Після закінчення факультету політології Велеслейского університету штату Массачусетс в 1959 році Мадлен одружилася з журналістом Джозефом Меділлом Паттерсоном Олбрайтом, з яким познайомилася на тимчасовій роботі в газеті Denver Post. Після цього закінчила факультет права Колумбійського університету, отримавши ступінь магістра.

Політичну діяльність Олбрайт почала як активістка Демократичної партії США, в 1972 році увійшла до команди сенатора Едмунда Маскі.

У 1978 році була призначена членкинею Ради національної безпеки при президенті США Джиммі Картері, відповідала за зв'язки з громадськістю.

У 1982—1993 роках була професоркою Джорджтаунського університету, вела семінар з політики СРСР і країн Східної Європи, керувала програмою "Жінки у зовнішній політиці", була президенткою Центру за національну політику.

У 1992 році стала радницею Білла Клінтона і після його обрання на пост президента призначена на посаду постійної представниці США при ООН.

У 1997 році була призначена на посаду державного секретаря в адміністрації президента Білла Клінтона. Олбрайт була прихильницею жорсткого курсу США в міжнародних відносинах, виступала за посилення позицій США в НАТО, за всебічний захист інтересів США, не зупиняючись і перед застосуванням військової сили.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: