fbpx
Сьогодні
22:15 23 Бер 2022

Дії російських окупантів в Україні офіційно визнані військовим злочином, - Блінкен

Уряд США вважає, що російські війська вчинили воєнні злочини в Україні.

Про це йдеться у заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена.

За словами американського високопосадовця, така "оцінка заснована на ретельному аналізі доступної інформації з державних та розвідувальних джерел. Як і у випадку з будь-яким підозрюваним злочином, суд з юрисдикцією щодо злочину зрештою відповідає за визначення кримінальної вини в конкретних випадках".

Блінкен навів цілу низку фактів для аргументації цього висновку.

"Після початку своєї неспровокованої та несправедливої ​​війни президент Росії Володимир Путін розв'язав невпинне насильство, яке спричинило смерть та руйнування по всій Україні. Ми бачили численні перевірені повідомлення про невибіркові напади та напади, спрямовані на цивільне населення, а також про інші звірства. Російські війська знищили багатоквартирні будинки, школи, лікарні, критично важливу інфраструктуру, цивільний транспорт, торгові центри та машини швидкої допомоги, в результаті чого тисячі невинних мирних жителів були вбитими або пораненими. Чимало об'єктів, на які вразили російські війська, було чітко ідентифіковано як використовуються цивільними. Сюди входить і Маріупольський пологовий будинок, про що прямо зазначає Управління Верховного комісара ООН з прав людини у звіті від 11 березня. Це також включає страйк, який обрушився на маріупольський театр, чітко позначене словом "Дети" — російською мовою "Діти" — великими літерами, видимими з неба. Сили Путіна використовували таку саму тактику в Грозному, Чечня, і Алеппо, Сирія, де вони посилили бомбардування міст, щоб зламати волю людей. Їхня спроба зробити це в Україні знову шокувала світ і, як тверезо засвідчив президент Зеленський, "омила народ України в крові та сльозах»".

Державний секретар США пообіцяв, що "уряд США продовжуватиме відстежувати повідомлення про військові злочини та ділитися зібраною нами інформацією з союзниками, партнерами та міжнародними установами та організаціями, за потреби. Ми прагнемо до відповідальності, використовуючи всі доступні інструменти, включаючи кримінальне переслідування".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: