fbpx
Сьогодні
16:47 22 Бер 2022

У росії відбувся суд над опозіціонером Навальним: він отримав 9 років позбавлення волі

Фото TASS/Getty Images

Лефортовський суд Москви присудив російському опозиціонеру та політв'язню Олексієві Навальному 9 років позбавлення волі в колонії суворого режиму у справі про шахрайство й неповагу до суду

Про це інформує Настоящее время, російське державне медіа "РИА Новости".

У суді розглядали справу про обвинувачення Навального в шахрайстві та вияві неповаги до суду. Суддя Маргарита Котова визнала його винним за всіма пунктами обвинувачення.

Крім того, йому призначили штраф у розмірі 1,2 млн рублів (більше $11,5 тисяч за поточним офіційним курсом).

Адвокат сказав, що вони подадуть апеляцію на рішення суду.

Якщо врахувати 2,5 роки, які політик повинен перебувати за ґратами у т. зв. "справі Ів Роше", то Навальному належить бути ув'язненим ще 11,5 років.

У вироку суддя зазначила, що свідчення потерпілих підтверджують покази свідків. Водночас вона оцінила "критично" покази свідка Горожанко, який назвав звинувачення Навального "абсурдними".

Справа про шахрайство стосується діяльності Фонду боротьби з корупцією. За фабулою звинувачення, мовляв, керівництво Фонду привласнило пожертви своїх прихильників на виборчу кампанію та використало їх для власних цілей.

З-понад 300 тисяч прихильників ФБК, які здійснили пожертви на рахунки Навального, потерпілими визнали чотирьох.

Також на боці захисту виступило близько 30 свідків. Вони зазначили, що вважають їхні пожертви були добровільними, а Фонд прозоро прозвітував про їхнє виконання.

Соратник політика Іван Жданов додав, що в його розпорядженні є докази телефонних дзвінків працівника адміністрації президента РФ Євгенія Владімірова до судді Котової під час слухань у суді.

Судове засідання відбувалося на території виправної колонії в місті Покров Владимирської області, де Навальний відбуває строк у так званій "справі Ів Роше".

Після завершення судового засідання та спілкування з пресою адвокатів Навального затримали поліцейські та вивезли в автозаку, бо вони, мовляв, перекривали рух автотранспорту з виправної колонії.

Довідка.

15 березня Навальний під час одного зі слухань у суді виступив проти російсько-української війни та спрогнозував розпад Росії внаслідок суспільно-політичної кризи, яка настане після завершення активних бойових дій.

Справи про шахрайство та образу судді проти Навального порушили в травні 2021 року.

3 лютого 2021 року російський суд засудив Навального до 3,5 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Невдовзі його перевезли до колонії в Покрові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: