fbpx
Сьогодні
22:38 15 Бер 2022

Зеленський підписав закони про відповідальність за колабораціонізм

English version here

Президент України Володимир Зеленський підписав закони, які встановлюють та регулюють відповідальність за колабораційну діяльність.

Про це йдеться у картках законодавчих актів, оприлюднених на сайті Верховної Ради.

Так, закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" (№5144) передбачає запровадження кримінальної відповідальності за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями, яка передбачатиме обмеження доступу до зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування, строком на 15 років та накладення інших відповідних покарань для осіб, які здійснювали таку співпрацю, а також можливість ліквідації юридичних осіб, уповноважені особи яких здійснювали таку співпрацю.

Окрім цього, документом вносяться зміни до Кримінального процесуального кодексу, які передбачають підслідність щодо розслідування кримінального правопорушення, передбаченого статтею 111-1 ККУ, за слідчими органів безпеки, а також поширення на таке кримінальне правопорушення можливість спеціального досудового розслідування (in absentia).

Своєю чергою закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення відповідальності осіб, які здійснювали колабораційну діяльність)" (№5143) передбачає встановлення обмеження доступу до виконання окремих функцій, пов'язаних із здійсненням виборів усіх рівнів, а також доступу до військової служби та допуску до державної таємниці для осіб, які співпрацювали з державою агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями.

Крім того, законом встановлено додаткові правові підстави для ліквідації політичних партій, громадських, благодійних чи релігійних організацій, професійних спілок та громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону, уповноважені особи яких здійснювали таку співпрацю.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила відповідні закони 3 березня. Голова ВР невідкладно їх підписав та направив на підпис Президентові.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: