fbpx
Сьогодні
22:19 10 Бер 2022

Зеленський вважає, що Путін блефує, коли погрожує світу ядерною зброєю

English version here

Президент Володимир Зеленський вважає, що російський президент Володимир Путін блефує, коли погрожує всьому світу ядерною зброєю.

Про це Зеленський заявив в інтерв'ю DIE ZEIT, передає УП.

"Думаю, що це блеф. Одне діло – бути вбивцею. Інше діло – бути самогубцем. Будь-яке застосування ядерної зброї означатиме кінець не тільки для людини, яка її застосує. Але і для всього, що в принципі може бути дорогим в житті для цієї людини", – сказав президент.

За словами президента, порушення умов Будапештського меморандуму, яким Україні надавалися гарантії територіальної цілісності, зокрема, – помилка для підписантів.

"У світі є такі країни, які хочуть собі ядерну зброю або які знають, що сусіди хочуть їх захопити чи відібрати у них якусь територію. Якби "Будапешт" діяв, можна було би говорити цим країнам: ось гарантії безпеки, які ви можете отримати, і тому навіть не думайте про ядерну зброю.

Агресія проти України це чіткий сигнал усьому світу: гарантії не працюють, навіть коли під ними підписалися найсильніші світу. Росія ж сама нам гарантувала безпеку. А тепер сама намагається нас знищити. Хто тепер у світі буде сподіватись на силу договорів, якщо боїться за своє існування? Тому відчутно покарати Росію за це вторгнення в Україну і домогтися звільнення нашої території – це, насправді, відновити силу міжнародного права. Захід здатний це зробити", – сказав він.

Згідно з Будапештським меморандумом Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї у 1994 році. Натомість Росія, Велика Британія та США гарантували її суверенітет.

За словами Зеленського, Україна завжди пропонувала Росії переговори, але щоб "сприймати серйозно будь-які переговори – треба побачити результат".

Президент додав, що поки не бачить результату.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: