fbpx
Сьогодні
12:42 10 Бер 2022

Чорнобильська АЕС без електрики: у чому небезпека

English version here

9 березня Укренерго повідомило про відключення високовольтної лінії електропостачання внаслідок пошкодження окупантами. У результаті ЧАЕС та всі ядерні об'єкти в Зоні відчуження – Сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1), СВЯП-2 та Новий безпечний конфайнмент опинилися повністю знеструмлені. До того ж без електрики залишилося і місто Славутич.

У громадській організації "Екодія" розповіли, у чому небезпека.

Чому це важливо?

Відсутність світла та електрики вплине не тільки на місцевих жителів та полонених працівників АЕС. На СВЯП-1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження, що можливе лише за наявності електропостачання.

За інформацією Укренерго, на майданчику ввімкнені аварійні дизель-генератори для забезпечення живлення систем, важливих для безпеки. За умови безвідмовної роботи, запасу дизельного палива на дизель-генераторах вистачить лише на 48 годин.

Що відбудеться після 48 годин?

За подальшої відсутності електроенергії, охолодження припиниться. Як наслідок зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Радіоактивну хмару вітром може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи. Також не працюватиме вентиляція на об'єкті. Тобто весь персонал, не говорячи про російських агресорів, які там перебувають, отримає небезпечну дозу випромінювання.

Також не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду.

Як можна запобігти катастрофі?

Рішення лише одне – відновлення енергоживлення. А для цього необхідне припинення бойових дій та допуск на місце подій відповідних служб для проведення ремонтних робіт.

"Ця ситуація показує, що Росія не зупиняється. Ризики для України та Європи зростають. Це, по суті, ядерний тероризм. Отже, наші партнери мають ще більше підвищити тиск на країну, яка не гребує створювати небезпеку всьому континенту", — сказав Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО "Екодія".

Ситуацію також прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, закликавши "міжнародне співтовариство негайно вимагати від Росії припинити вогонь і дати ремонтним бригадам якнайшвидше відновити електропостачання".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: