fbpx
Сьогодні
20:08 08 Бер 2022

Зеленський виступив у британському парламенті: депутати аплодували стоячи

English version here

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський попросив членів Палати громад Великої Британії та уряд Бориса Джонсона допомогти Україні у війні з Росією

Про це повідомляє Reuters

При цьому він процитував прем'єр-міністра Вінстона Черчиля та рядок із Вільяма Шекспіра.

"Ми не починали цю війну, і ми не хотіли цієї війни. Але ми не хочемо втратити те, що належить нам – нашу незалежність і нашу Україну. Так само, як і ви колись не хотіли втратити вашу країну, коли нацисти намагались захопити її.

Зеленський наголосив, що пройшло 13 діб боротьби.

"У першу добу о 4 годині ранку нас атакували ракети. Всі прокинулися – дорослі і діти, вся Україна. Із цієї миті ми не спимо – ми всі боремося за нашу країну спільно з нашим військом.

За 13 діб бойових дій більше 50 дітей загинуло. Ці діти могли жити, але окупанти позбавили їх життя", зазначив президент.

Зеленський підкреслив, країна рятує своїх людей, незважаючи на те, що ми боремося з однією з найбільших армій світу.

"Питання для нас зараз таке: бути чи не бути? Це шекспірівське питання міг поставити кожен українець упродовж останніх 13 діб, але зараз ми маємо відповідь – однозначно, так – бути.

Ми не здамося і ми не програємо. Ми будемо боротися до кінця в повітрі й на землі, ми будемо боротися за нашу землю. Ми будемо боротися в лісах і полях, на узбережжі й на вулицях наших міст.

Я би хотів додати: ми будемо боротися на берегах наших річок, в тому числі Дніпра. І ми будемо сподіватися на вашу допомогу – допомогу цивілізованих країн", наголосив президент.

Зеленський також розповів британським законодавцям про те, як російські окупанти обстрілювали українські міста з артилерії, ракет та авіації, вбиваючи цивільних та спричиняючи значні руйнування.

Крім того, Зеленський розповів, що громадяни в місцях активних бойових дій опинилися в оточенні та страждають від нестачі води, їжі та медикаментів, без світла й тепла.

Він закликав Джонсона та його уряд посилювати санкційний тиск на Росію, продовжувати допомогати Україні наданням зброї та намагатися переконати союзників у НАТО щодо закриття неба над Україною.

Після промови Зеленського усі депутати парламенту та гості в ложах майже хвилину аплодували стоячи.

Спікер Палати громад Ліндсі Гойл, лідер опозиції Кір Стармер та ще кілька відомих політиків одягнули синьо-жовту стрічку на груди, а прем'єр-міністр Борис Джонсон одягнув значок із українським та британським прапорами.

Британський прем'єр Джонсон сказав, що з часів завершення Другої світової війни британським парламентарям не доводилося слухати настільки зворушливу промову від очільників європейської країни.

Джонсон наголосив, що в ці дні на весь світ гордо звучить фраза "Я – українець!".

Лідер опозиції Стармер відзначив особисту мужність та хоробрість Зеленського. Політик завершив свою промову вигуком "Слава Україні!" українською мовою.

Представники решти партій висловили свою підтримку Україні та закликали всіх відкласти політичні розбіжності, щоби разом працювати над тиском на Росію та допомозі українцям.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: