fbpx
Сьогодні
09:13 06 Бер 2022

Щоб виправдати війну, Росія вигадала фейк про "ядерну програму" України

English version here

Російські пропагандисти в виправдання війни РФ проти України пишуть, що Україна нібито мала "ядерну програму"

Про це повідомляють Интерфакс, РИА Новости й ТАСС.

Відразу три центральні агентства Росії поширили таку дезінформацію з посиланням на "інформоване джерело в одному з компетентних відомств РФ".

Саме цим росіяни намагаються виправдати напад на Україну та захоплення ЗАЕС та ЧАЕС.

"Одразу після приєднання у 1994 році до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як неядерна держава України розпочала здійснення НДДКР (науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт – ред.) із метою формування технологічного базису для можливого створення власної ядерної зброї.

Чітко виражену практичну спрямованість та наростаючу активність ці роботи набули у 2014 році після відомих подій в Україні за негласним розпорядженням Порошенка".

За твердженням росіян, ключова роль у створенні ЯВП відводилася вченим "Харківського фізико-технологічного інституту".

Допомагали їм колеги з наукових інститутів по всій Україні, включаючи Інститут проблем безпеки АЕС у Чорнобилі.

Як стверджують пропагандисти, як майданчик розробки ядерної зброї використовували зону Чорнобильської АЕС.

"Реалізуючи протягом більш як двох десятиліть програми як у ядерній, так і ракетній сферах, Україна послідовно йшла до формування всіх необхідних умов для створення власної ядерної зброї", цитують пропагандисти "джерело".

Нагадаємо, що Україна ніколи не заявляла про відновлення ядерного статусу.

Лише 19 лютого, президент Володимир Зеленський сказав, що якщо гарантій безпеки не буде Україна матиме право "вважати, що Будапештський меморандум не працює і всі пакетні рішення 1994 року були піддані сумніву".

Президент Росії Володимир Путін відразу використав це у своїх цілях, додавши ядерну загрозу до абсурдних аргументів для "визнання ЛНР та ДНР" та початку війни проти України, яку пропаганда РФ називає "спецоперацією".

Довідка.

Станом на 1991 рік Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу, проте наша країна втратила ядерний статус 2 червня 1996 року.

Будапештський меморандум 1994 року давав Україні гарантії безпеки щодо приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Його підписали Росія, Великобританія та США, проте РФ з 2014 року чинила агресію проти України, окупувала її території, а 24 лютого 2022 року розпочала повномасштабне вторгнення.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: