fbpx
Сьогодні
22:23 04 Бер 2022

"Захоплення ЧАЕС – це ядерний тероризм": Україна звернулася до МАГАТЕ

English version here

Україна просить МАГАТЕ звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до авіапростору над її ядерними об'єктами та назвала захоплення росіянами Чорнобильської АЕС ядерним тероризмом.

Про це повідомляє Енергореформа та Держспецзв'язку.

У зверненні Україна наголошує, що заради безпеки ядерних установок та об'єктів на майданчику ЧАЕС та у зоні відчуження наполягає на звернені МАГАТЕ до НАТО з вимогою запровадити А2/АD zone (Anti Access/Area Denial, заборона доступу/закриття території) над територією України з урахуванням ризиків та географії розташування атомних станцій НАЕК "Енергоатом".

Звернення підписали міністр енергетики Герман Галущенко, керівник Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков та глава НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Представники України також наполягають на діях з боку МАГАТЕ щодо негайного припинення вогню та недопущення наближення окупаційних військ на відстань ближче ніж 30 км від АЕС, а також активізації штабу при ЦІАС МАГАТЕ з координації дій для запобігання реалізації актів ядерного тероризму на ЧАЕС та гуманітарної і психологічної допомоги її персоналу.

"Факт захоплення відомої у всьому світі ЧАЕС має усі ознаки акту ядерного тероризму, вчиненого по відношенню до ядерних об'єктів ЧАЕС та її персоналу військовими формуваннями РФ", – наголошується у зверненні.

Разом з тим, автори звернення акцентують увагу на тому, що Російська Федерація повністю ігнорує принципи миру, безпеки і єднання, задля яких створювалося МАГАТЕ у структурі ООН, і у зв'язку з цим пропонують виключити її доступ до інтелектуальних і технічних ресурсів агентства з одночасним посиленням контролю за використанням ядерного матеріалу в цій країні.

Крім того, вони наполягають на розірванні всіх відносини з усіма відповідальними за атомну енергетику громадянами РФ, які працевлаштовані в усіх структурах ООН.

У Чорнобильській зоні – найвищий після аварії 1986 року рівень радіації

Дослідження продемонстрували підвищення рівня радіації у Чорнобильській зоні після захоплення російськими окупантами ЧАЕС.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, передає пресслужба відомства у Фейсбуці.

"Після того, як російські війська вторглися до Чорнобильської зони, був порушений верхній шар грунту і після цього зараз починає фіксуватися підвищена радіація в Чорнобильській зоні", – сказав він.

Денисенко додав, що підвищення рівня радіації зафіксовано вперше після аварії на ЧАЕС 1986 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: