fbpx
Сьогодні
17:08 23 Лют 2022

Зеленський заявив, що Україні потрібні гарантії безпеки, зокрема від Росії

Україні потрібні гарантії безпеки, зокрема з боку Росії

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на спільному брифінгу з президентами Литви та Польщі.

"Не є секретом, що "Будапешт" (меморандум – ред.) не працює. І ми з вами чітко розуміємо, що України на сьогодні немає в жодному з безпекових альянсів. Ми самі себе захищаємо за підтримки наших партнерів. Але гинуть саме українці.

Тому Україні потрібні безпекові гарантії, чіткі, конкретні, і вже зараз, тому що ми хочемо знати, що ми зможемо захистити своїх людей, свої домівки. І не тільки самі. Дуже потрібно, щоб була підтримка інших партнерів", – наголосив Зеленський.

Зі слів глави держави, оскільки біля українських кордонів зосереджено майже 150 тис. військ РФ, а також тимчасово окуповано території Донецької та Луганської областей, він вважає, що серед країн, які надають гарантії безпеки, повинна бути і Росія.

"Не секрет, що я багато разів пропонував президенту Росії сісти за стіл перемовин і говорити, тому що це питання діалогу, а не питання умов. Я так вважаю",  додав він.

Нагадаємо, що 23 лютого у Києві зустрілися президенти України, Литовської Республіки та Республіки Польща.

Україна, Польща та Литва єдині у думках щодо дій РФ на українському Донбасі.

"Цінуємо миттєву реакцію Варшави та Вільнюса на рішення РФ визнати незалежність квазіутворень так званих "ЛНР" і "ДНР" і дати дозвіл на використання російських військ за межами РФ. Ми єдині в оцінках цих злочинів, цих рішень із боку Російської Федерації.

Це черговий акт агресії проти України, нашого суверенітету, проти нашої територіальної цілісності. Це легітимізація військової присутності Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Донбасу, яка раніше 8 років ховалася за шевронами сепаратистів.

Це односторонній вихід Російської Федерації з мінських угод та підрив багаторічних, і не лише українських, міжнародних зусиль щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі", заявив Зеленський.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: