fbpx
Сьогодні
10:45 23 Лют 2022

Правозахисники назвали спосіб уникнути примусової мобілізації чоловіків в ОРДЛО

Фото: Getty Images

Щоб уникнули примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях можна лише за допомогою довідки про хворобу.

Про це сказав Лисянський в ефірі Радіо НВ.

«Єдиний шлях не йти до "військкоматів" — це коронавірус чи інша тяжка хвороба така, як пневмонія. Якщо люди зроблять таку довідку, то чоловіків не призивають хоча б тимчасово. Ми дослідили всі можливі інструменти для людей і зараз повідомляємо саме такий механізм», — розповів Лисянський.

Також правозахисник додав, що спілкується з мешканцями непідконтрольних територій, які у розпачі:

«Жах і біль відбувається через Російську Федерацію. Мені люди так і кажуть: "У 2014 році ми підтримували Партію регіонів. Зараз ми її клянемо, розуміємо, що були неправі. Ми розуміємо, що це відбувається за [наказами] РФ. Багато родичів і друзів нам кажуть, що Україна не збирається наступати і ми віримо цьому. Ми бачимо, що наших чоловіків ведуть і не знаємо, що з ними буде далі". От такі настрої. Людям дуже боляче».

Раніше голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець підтвердив, що на непідконтрольних Україні частинах Донецької та Луганської областей здійснюється примусова мобілізація чоловіків.

Про те, що в ОРДЛО почалися облави на чоловіки призовного віку стало відомо 20 лютого.

Жителі окремих районів Донецької та Луганської областей продовжують повідомляти про так звані повістки від угруповань «ЛНР» та «ДНР», а в соцмережах з'являються розповіді про те, як бойовики зупиняють чоловіків на вулицях, забираючи їх «служити».

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: