fbpx
Сьогодні
12:13 23 Лют 2022

На всій території України буде введено надзвичайний стан

English version here

РНБО просить Верховну Раду запровадити надзвичайний стан на 30 днів по всій території України, крім Луганської та Донецької областей

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу.

"Щойно закінчилось засідання РНБО, яке зібрав президент. Проговорилося питання про введення надзвичайного стану в нашій країні, були жваві обговорення цього питання. Рішення було прийняте. Згідно нашого законодавства, Верховна Рада має це рішення затвердити протягом 48 годин", – сказав він.

Данілов наголосив, що вживатимуться різні заходи залежно від тих чи інших територій – посилення охорони громадського порядку та об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення; обмеження руху певного транспорту, додатковий огляд транспорту, перевірка документів у фізичних осіб.

"На наших життях надзвичайний стан не позначиться радикально. У разі необхідності відповідні органи діятимуть відповідно до чинного законодавства", – зазначив секретар РНБО.

За його словами, конкретний перелік установ, зокрема МВС та СБУ, супроводжуватимуть надзвичайний стан, також залучатимуться військові.

"У разі необхідності військові можуть приймати ті чи інші рішення. У них є всі нормативно-правові документи для здійснення їх повноважень згідно з Конституцією", – сказав Данілов.

Він наголосив на потребі співпраці органів місцевого самоврядування та військових і нагадав, що 1 січня 2022 року в Україні набув чинності закон про основу національного спротиву, згідно з яким представники громад у конкретних ситуаціях мають діяти під керівництвом військових.

Секретар РНБО зазначив, що, відповідно до чинного законодавства, надзвичайний стан на території України можуть ввести на 30 днів, у випадку необхідності президент указом може продовжити цей термін ще на 30 днів. За це рішення обов'язково має проголосувати Верховна Рада.

Нардеп Олексій Гончаренко у телеграм оприлюднив проект Указу Президента про введення надзвичайного стану в Україні.

«Заходи у разі введення надзвичайного стану:

1. Особливий режим в'їзду та виїзду, обмеження свободи пересування

2. Обмеження руху та огляд транспортних засобів

3. Посилення охорони громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення

4. Заборона проведення зборів, мітингів, демонстрацій, спортивних та інших масових заходів

5. Введення комендантської години

6. Перевірка документів у громадян, у необхідних випадках – особистий огляд, огляд речей, автомобілів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян

7. Обмеження продажу зброї, спиртних напоїв

8. Вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної та холодної зброї та боєприпасів; у підприємств – навчальної військової техніки, вибухових, радіоактивних речовин

9. Регулювання роботи цивільних теле- і радіопрограм», – йдеться у повідомленні Гончаренка.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: