fbpx
Сьогодні
11:37 22 Лют 2022

У костелі Святого Миколая вперше після пожежі провели богослужіння

У неділю, 20 лютого, у костелі Святого Миколая вперше після пожежі, що сталася торік у вересні провели богослужіння.

У храмі завершили протиаварійні роботи: замінили електромережі, вікна та покриття.

У костел повернули хрест із розп'яттям Ісуса, який поставили у центрі, де він і стояв від початку роботи храму. Службу Божу провів єпископ Віталій Кривицький. Він благословив стіни храму та присутніх вірян.

Довідка

Третього вересня 2021 року під час репетиції музикантів сталася пожежа у костелі Святого Миколая. Вогнем було знищено дах, будинок усередині, а також унікальний духовий орган. Займання сталося між першим та другим поверхами органної зали. Полум'я швидко поширилося по всій будівлі.

Через три місяці після пожежі Міністерство культури та інформаційної політики підписало договір із компанією, яка проводитиме реставрацію костелу. За три місяці встигли провести протиаврійні роботи : відчистили стіни від сажі, зміцнили дах, встановили опалення та освітлення, поставили сучасні вікна та встановили сітку для захисту від падіння декору зі стелі. Загалом на початкові роботи витратили понад 21 мільйон гривень. Фінансову допомогу погодились надати українські бізнесмени.

Костел святого Миколая у Києві — один із двох римсько-католицьких костелів у місті, побудованих до 1917 року. Розташований у центрі Києва на Великій Васильківській вулиці. Костел був побудований у 1899—1909 роках у неоготичному стилі українським архітектором Владиславом Городецьким.

Будівництво тривало десять років — з 1899-го по 1909-й, і було профінансоване римо-католицькою громадою Києва. До середини 30-х тут відбувалися релігійні служби, а після настоятеля заслали на Соловки.

За часи незалежності України костел святого Миколая поділили поміж собою Національний будинок органної та камерної музики України, як приміщення для концертів, та парафія Святого Миколая Римсько-католицької церкви в Україні, яка проводить у ньому богослужіння для релігійної громади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: