fbpx
Сьогодні
10:40 22 Лют 2022

МЗС закликає світ відреагувати болючими санкціями проти Росії через визнання ОРДЛО

English version here

Міністерство закордонних справ України засуджує рішення Росії про визнання "незалежності" так званих "ЛНР" та "ДНР" і наполягає, аби світ відреагував санкціями вже зараз.

Про це йдеться у заяві відомства.

В МЗС України вказують, що такими діями російська сторона «грубо попрала» основи міжнародного права, Статут ООН, порушила суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Там вказують, що рішення так званих "ЛДНР" не матиме жодних правових наслідків. Водночас це рішення різко збільшує ескалацію ситуації та може означати одноосібний вихід Росії з Мінських домовленостей.

"Українська сторона розуміє наміри Росії та її прагнення спровокувати Україну. Ми враховуємо усі ризики та не піддаємося на провокації, залишаємося відданими політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту", — йдеться у заяві.

Там вказують, що на доручення президента Володимира Зеленського українська дипломатія нині застосовує увесь дипломатичний арсенал для запобігання розгортанню збройного конфлікту.

Очільник МЗС Дмитро Кулеба перебуває у постійному контакті зі своїми колегами, аби координувати дипломатичні зусилля та вживати заходи задля проведення засідань міжнародних органів, самітів, залучення оборонної допомоги та застосування жорстких санкцій проти РФ.

У відомстві наголошують, що подальші рішення та кроки Росії значною мірою залежать від реакції світу на сьогоднішні події.

"Тому ми наполягаємо на застосуванні проти Росії болючих санкцій, щоб послати однозначний сигнал про неприпустимість подальшої ескалації. Настав час діяти для припинення агресії РФ і відновлення миру і стабільності в Європі", — додали у заяві.

Визнання так званих "ЛДНР"

Увечері 21 лютого президент Росії Володимир Путін визнав самопроголошені "ЛНР" та "ДНР". Перед цим його до такого закликала Держдума РФ, а також бойовики на окупованих територіях Донбасу.

Підписати указ Путіна до Москви приїхали й ватажки так званих "ДНР" та "ЛНР" Денис Пушилін та Леонід Пасічник. Путін укотре заявив, що нібито Україна не бажає виконувати Мінські домовленості й не зацікавлена в мирному розв'язанні конфлікту.

А ще він вважає, що Росія нібито "зробила все для збереження територіальної цілісності України, всі ці роки наполегливо боролася за виконання" Мінських угод.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: