fbpx
Сьогодні
15:57 20 Лют 2022

Справи Майдану: Венедіктова заявляє про "хвилю підйому" у розслідуваннях

У ході розслідування справ щодо злочинів під час Революції Гідності спостерігається "хвиля підйому", зростає кількість підозрюваних, однак перші вбивства досі не розкриті

Про це написала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова у Фейсбуці, повідомляє Рубрика.

"Зараз у нас справді хвиля підйому у справах Майдану – росте кількість підозрюваних, прийняття законодавчих змін щодо "заочки" дозволило розблокувати слідство щодо тих, хто переховується. Головне – вироки, їх кількість торік дорівнює загальній кількості вироків за попередні три роки",  зазначила Венедіктова.

Прокурорка наполягає, що треба не збавляти темп, аби "хвиля не розбилася о недолугі процедури, і всі надзусилля заради справедливості не були марними".

Венедіктова нагадала, що вісім років триває розслідування злочинів, вчинених під час Революції Гідності, не всі вони розкриті. Зокрема перші вбивства в січні 2014 року, але запевнила, що робота не стоїть.

Водночас, за її словами, затяжні судові процеси, у яких прокурори змагаються більше не з аргументами чи доказами, а із, по суті, толерованими КПК процесуальними диверсіями, не повинні завершитися нічим, а тяжкі злочини – непокараними.

"Разом із роками, якими потерпілі та родини Героїв Небесної Сотні чекають, справедливості, минають строки притягнення до відповідальності за злочини. У листопаді 2023 – лютому 2024 року щодо 175 епізодів тяжких злочинів, у яких обвинувачуються аж 133 особи", розповіла вона.

"Разом із громадськими організаціями ми напрацювали правки до Кримінального процесуального кодексу. На зміну процедурам, що роблять процес безкінечним, мають прийти чіткі та орієнтовані на швидке і справедливе правосуддя", додала генпрокурорка.

Як повідомоляла Рубрика, в Україні 20 лютого відзначають День Героїв Небесної Сотні.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції Гідності.

20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

За даними прокуратури, під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули в лютому 2014 року. Загиблих учасників акцій протесту називають Небесною Сотнею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: