fbpx
Сьогодні
21:23 19 Лют 2022

Посол Німеччини заявила, що санкції проти РФ торкнуться майбутнього "Північного потоку-2"

Фото: Getty Images

Санкції проти Росії у разі вторгнення в Україну торкнуться майбутнього проекту "Північний потік-2". Даний пункт підтримують в самій Німеччині.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву німецького посла Анкі Фельдгузен.

"Питання "Північного потоку-2" дійсно на столі. Цей пакет санкцій включає майбутнє цього проекту. Там вже є великі зміни, два з половиною роки тому про "Північний потік-2″ ніхто не говорив, зараз йде інтенсивна дискусія. І багато людей вже передумали і зрозуміли, що це зброя, геополітична складова. Пані Меркель наприкінці каденції теж про це говорила… Я думаю, що ми далі буде думати про те, як досягти енергетичної безпеки", – зазначила вона.

Також вона заявила, що Будапештський меморандум не має юридичних зобов'язань.

Раніше Зеленський виступив на Мюнхенській конференції та ініціював проведення консультацій із країнами-учасниками Будапештського меморандуму.

Якщо вони не відбудуться або за їхніми результатами не буде гарантій безпеки – Україна вважатиме, що меморандум не працює, заявив він.

Президент уточнив, що це буде четверта та остання спроба зібрати підписантів меморандуму.

"За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Тієї зброї у нас немає, безпеки немає також. Немає і частини території нашої держави, а головне – немає мільйонів наших громадян", – сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що Україна має право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру в Україні.

"З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі та безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я робитиму це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій в рамках Будапештського меморандуму", – оголосив він.

Довідка

Будапештський меморандум від 1994 року є міждержавним документом щодо гарантій безпеки для України в обмін на приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Відповідно до взятих на себе зобов'язань, Київ передав свою ядерну зброю Росії.

Окрім України та Росії підписантами виступили Велика Британія та США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: