fbpx
Сьогодні
12:38 16 Лют 2022

Президент Євроради пропонує провести конференцію донорів, щоб підтримати Україну

English version here

Президент Європейської ради Шарль Мішель пропонує провести конференцію донорів, щоб підтримати Україну.

Про це під час виступу на сесії Європарламенту заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє "Укрінформ".

"Ми вітаємо ініціативу Єврокомісії мобілізувати для України 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги. Але переконаний, що ми маємо піти далі разом з нашими партнерами. Я хочу започаткувати ініціативу із тіснішого співробітництва між Україною і Європейським Союзом, а також провести конференцію донорів, щоб підтримати Україну, яка опинилася у важкій економічній ситуації", – сказав Мішель.

Він констатував, що масштабне нарощування російських військ вздовж кордонів України є найбільшим з часів "холодної війни", і такими діями Росія створює великі загрози для всієї європейської безпеки.

"Нинішня криза, що була спровокована діями Російської Федерації, несе ризики для усього європейського порядку денного. Європейського Союз, країни-члени, союзники по НАТО – ми працюємо над вирішенням цієї кризи з небувалою інтенсивністю, на всіх рівнях та щоденно, ми проводимо політичні консультації та діємо разом, наша єдність є сильною як ніколи раніше", – наголосив Мішель.

Він виклав три головні складові стратегії Євросоюзу із виходу з поточної кризи, що була спровокована діями Російської Федерації.

Перший – це пошук дипломатичного рішення. За словами Мішеля, лідери європейських країн та США активували широку дипломатичну платформу для ведення переговорів з Росією, зокрема в рамках НАТО, ОБСЄ та у Нормандському форматі.

Мішель зауважив, що європейська сторона ніколи не відмовиться від пріоритетного використання дипломатичних каналів, навіть якщо ці зусилля не приносять негайних та відчутних результатів.

"Протягом минулих двох днів Росія надсилала сигнали, що вона може бути відкритою для дипломатії. Ми закликаємо Росію здійснити конкретні та суттєві кроки до деескалації. Це є умовою для відвертого політичного діалогу. Ми не можемо і не будемо здійснювати дипломатичні зусилля, коли інша сторона нагромаджує війська", – наголосив президент Європейської ради.

Другий напрямок роботи із вирішення поточної безпекової кризи – це підготовка масштабних обмежувальних заходів проти Росії на випадок її нової агресії проти України.

"Ціна агресії для Росії має бути високою, наслідки – масивними, і ми маємо забезпечити, щоб ці наслідки були ухвалені всіма 27 країнами ЄС. Коли час прийде, Рада ЄС зробить заяву і прийме необхідні політичні рішення. У цьому ми перебуваємо у тісному контакті з нашими партнерами і союзниками", – зауважив Мішель.

Третій пункт європейської стратегії – це посилення підтримки України та її народу. За його словами, це включає політичну підтримку Євросоюзом суверенітету та територіальної цілісності України та її європейських і євроатлантичних прагнень. З іншого боку, це має бути ефективна фінансова підтримка, з огляду на важкі наслідки, які поточна безпекова криза завдає для економіки України.

Мішель передав послання солідарності для усього народу України та наголосив, що Європейський Союз підтримав демократичний вибір українців під час Революції гідності, на не залишить їх наодинці в умовах поточної кризи.

Інше послання президент Європейської ради адресував російській владі, яка має зробити вибір між війною і пов'язаними з нею трагічними втратами та шляхом діалогу для пошуку тривалих рішень для забезпечення взаємної безпеки і стабільності. Якщо Росія обере агресію, відповідь Євросоюзу буде єдиною та твердою, заявив Мішель.

Він зауважив, що сьогодні у Брюсселі відбудеться масштабний саміт ЄС-Африка, учасники якого висловлять солідарність з Україною.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: