fbpx
Сьогодні
10:45 13 Лют 2022

Україна хоче отримати від Німеччини підтримку, і не обов'язково зброєю, - посол Мельник

Фото: Скріншот Youtube

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що канцлер Німеччини Олаф Шольц хоч і виключає постачання зброї в Україну, але пакет фінансової допомоги для стабілізації економіки України може стати добрим початком підтримки Києва Берліном

Про це український дипломат розповів німецькому виданню N-TV.

"Україна хоче бути рівноправним партнером, а не прохачем. Україна хоче говорити з Німеччиною відверто, дивлячись у вічі один одному. Щоб німці постійно не виявляли стільки трепету до Росії через власний страх. Німецьким політикам настав час зняти російські окуляри, коли справа стосується України", сказав Мельник.

Посол сподівається, що майбутній візит канцлера Олафа Шольца до Києва дасть новий старт двостороннім відносинам та гарантії інвестицій.

Нагадаємо, що Шольц планує зустрітися із президентом України Володимиром Зеленським у Києві у понеділок.

За словами Мельника, можливо Шольц оголосить у Києві про пакет допомоги на мільярд євро задля підтримки стабільності української економіки.

"Федеральний уряд має взяти на себе політичні гарантії німецьких інвестицій в Україні. Крім того, Берлін має запустити програму зниження відсоткових ставок для українських компаній, щоби стимулювати економіку", зазначив посол.

Мельник також підтвердив потребу України у постачанні німецької зброї та закликав підтримати прагнення України вступити до ЄС.

Нагадаємо, що 8 лютого президент США Джо Байден провів переговори із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Під час зустрічі, Шольц уникнув згадки проєкту "Північний потік-2", жодного разу не назвав його, хоча журналісти кілька разів наполегливо прохали заявити, чи є газопровід у переліку санкційних інструментів.

Але при цьому він запевнив, що Німеччина виступатиме з єдиними позиціями з партнерами, не буде такої ситуації, що партнери вживатимуть різні каральні заходи, "не буде різних підходів".

Він також сказав, що "всі можливі санкції є на столі" та те, що Німеччина в разі необхідності готова буде обмежити використання російського газу.

Канцлер також нагадав, що Німеччина через 24 роки планує взагалі відмовитися від викопних видів палива.

Глава уряду ФРН повторив, що Німеччина надає Україні найбільше допомоги серед інших країн.

З 2014 року на цілі "економічної стабілізації" Берлін виділив з бюджету майже 2 млрд дол, ЄС – 3,8 млрд.

Шольц заявив, що Німеччина готова й надалі допомагати Києву.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: