fbpx
Сьогодні
13:32 10 Лют 2022

Курт Волкер: Чому Україна переможе (і чому Захід має допомогти вже зараз)

English version here

Американський дипломат, Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України у 2017-2019 роках зазначає: "Українці прийняли рішення про своє майбутнє — воно із Заходом. Питання лише в тому, чи Захід дослухається і допоможе".

Колонку Курта Волкера з такою назвою 31 січня опублікував на своєму веб-сайті Центр Європейського політичного аналізу (CEPA).

"Ми закінчуємо січень 2022 року найбільшою загрозою російського вторгнення в Україну з часу останньої навали Росії вісім років тому. Хоча війна дійсно може відбутися, продовжують розповсюджуватися багато жахливих прогнозів, які недооцінюють український народ. Так, Росія може вдертися, але зрештою Україна переможе", – пише Курт Волкер. 

У дописі колишній Спеціальний представник Держдепу США з питань України відстоює думку, що хоча Росія і має тимчасову перевагу, Україна переможе в боротьбі за власне існування. Курт Волкер активно закликає Захід прийти на допомогу Україні, адже, як він зазначає, "настав той момент", коли потрібно діяти.

Далі наводимо переклад колонки:

"Росія має тимчасову перевагу в якості та масі своїх збройних сил, та силі ініціативи. Україна і світ готуються як відреагувати, але Захід майже не діє.

Однак у довгостроковій перспективі Росія стикається з незаперечною перешкодою. Після останнього вторгнення Росії у 2014 році та захоплення Криму українська національна ідентичність була заново викована в горні самооборони. Українці знають, хто вони, там ким вони не є, і готові воювати. Вони не погодяться на те, щоб Росія взяла Україну під контроль.

Особливо молоді люди — усі вони або служили на передовій з Росією, або знають когось, хто служив — сповнені рішучості будувати західну, демократичну та європейську Україну. (Опитування, проведене минулого місяця, показало, що 67% українців зараз виступають за членство в Європейському Союзі, а 59% хочуть членства в НАТО.) Вони є представниками майбутнього України, і Росія не може цього змінити.

Російський народ не керує своєю державою: вони піддані. Але український народ контролює свою країну: вони громадяни. Ця фундаментальна ідея — що люди обирають свою владу, а не влада панує над своїми підданими, — глибоко вкорінена в Україні. Це не ідея, яка може бути зруйнована іноземним — тобто російським — військовим завоюванням. Це ідея, в яку вірять і росіяни, але безсилі втілити її в життя. Це й основний елемент, який визначає Захід.

Росія дійсно може почати бліцвторгнення і захопити відчутну частину української території. Але Україна – величезна держава з населенням близько 40 мільйонів. Короткострокове захоплення певної території буде підірвано довгостроковою агонією для Росії, оскільки корінні російськомовні українці продовжують організуватися, щоб протистояти окупації Росією їхньої батьківщини. Як російська громадська думка буде це сприймати? Що вони подумають про окупацію власної, російської батьківщини КГБ елітою? Можливо вони подумають, що і для Росії є краще майбутнє.

Оскільки Україна існує як незалежна національна ідентичність, яка бачить себе частиною більшої демократичної традиції цінностей та ідеалів, російська окупація ніколи не досягне успіху. Вона не мала успіху під час сталінської спроби заморити українців голодом у 1930-х роках, коли загинуло 3,9 мільйона українців, і сьогодні також зазнає невдачі. Справді, протистояння України може стати іскрою, яка призведе до серйозного опору авторитарному режиму в Росії.

Тож, попри короткочасний біль, Україна зрештою переможе у своїй боротьбі за існування проти Росії завдяки своїй відданості основним людським цінностям та почуттю ідентичності як нації. Це те, що Сполучені Штати та їхні союзники в НАТО, особливо в Німеччині, Франції та Італії, повинні поважати. Зрештою, це той самий імпульс, який забезпечив їхнє становище як великих націй сьогодні

Якщо Сполучені Штати та їхні союзники в НАТО справді визнають, що Україна переможе в довгостроковій перспективі, вони повинні допомогти Україні вже сьогодні, а не чекати до завтра чи після російського військового вторгнення. Ми повинні допомагати тоді, коли наша допомога буде найбільш потрібною, а не після того, як складний період пройде і пил осяде.

Українці відстоюють західні цінності та захищають свою країну. Коли вони зрештою переможуть — і вони переможуть, — вони згадають, хто ризикнув, щоб підтримати їх, а хто залишився осторонь.

Якщо «єдине, що потрібно для тріумфу зла  — це, щоб хороші люди нічого не робили», то ми в Сполучених Штатах і Європі дійсно маємо щось зробити. Настав той момент".

ДОВІДКА: Посол Курт Волкер, заслужений член Центру аналізу європейської політики (CEPA). Провідний експерт із зовнішньої та національної політики безпеки США, обіймав посаду спеціального представника США з питань України у 2017-2019 роках, а також був послом США в НАТО з 2008-2009 рік.

Крім того, Курт Волкер — один із засновників American University Kyiv. Про відкриття інноваційного університету, читайте тут.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: