fbpx
Сьогодні
08:47 08 Лют 2022

"Переможців не буде": Путін пов'язав вступ України до НАТО з військовим поверненням Криму, пригрозив Альянсу війною і нагадав про ядерну зброю Росії

Фото Reuters

Президент РФ Володимир Путін після перемовин із президентом Франції Емманюелем Макроном пригрозив НАТО військовим конфліктом у разі спроб України повернути окупований Росією Крим військовим шляхом

Про це Путін сказав на спільній з Макроном пресконференції.

"Ми катеогрічно проти розширення НАТО за рахунок нових членів на Сході. … Чому таким небезпечним є можливе прийняття України. Є ж проблема. Європейські країни, в тому числі Франція, вважають, що Крим є частиною України, а ми вважаємо, що це частина РФ. І якщо будуть спроби змінити цю ситуацію військовим шляхом, а в доктринальних документах України прописано, що Росія – противник і можливе повернення Криму військовим шляхом, уявіть, що Україна – член НАТО. П'ята стаття (статуту НАТО – ред.) не скасована. Навпаки, президент США Байден нещодавно сказав, що п'ята стаття – це абсолютний імператив і буде виконана. Значить, виникне військова конфронтація між Росією і НАТО. Я спитав на пресконференції минулого разу, нам що, воювати з НАТО? Я хочу вас спитати, є ж друга частина цього питання: а ви хочете воювати з Росією? Спитайте своїх читачів, глядачів, користувачів інтернет-ресурсів, ви хочете, щоб Франція воювала з Росією? Але ж так воно і буде", – сказав Путін.

При цьому президент РФ нагадав про російську ядерну зброї та припустив, що у разі військового конфлікту з НАТО "переможців не буде".

"Якщо Україна буде в НАТО і військовим шляхом повертатиме собі Крим, європейські країни автоматично будуть втягнуті у військовий конфлікт із Росією. Звичайно, потенціал об'єднаної організації НАТО та Росії не можна порівнювяти. Ми розуміємо. Але ми також розуміємо, що Росія – одна з провідних ядерних держав, а за деякими компонентами сучасності навіть багатьох випереджає. Переможців не буде. І ви будете втягнуті в цей конфлікт попри свою волю", – сказав Путін.

макрон

Фото Reuters

"Cитуація серйозна і ми повинні знайти шлях миру та стабільності в Європі, зараз для цього ще є час", – сказав президент Франції.

За його словами, НАТО не може відмовитися від політики відкритих дверей.

"Потрібно уникнути будь-якої ескалації, адже це ні в чиїх інтересах. Найближчі дні будуть вирішальними для деескалації і переговори мають цьому сприяти", – додав Макрон.

Президент Франції додав, потрібно розробити гарантії безпеки для ЄС, України, Грузії, Білорусі та Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: