fbpx
Сьогодні
Відео 22:25 08 Лют 2022

Про перерахунок пенсій та соціальних виплат з 1 березня повідомила міністр соцполітики

З 1 березня для 10,2 млн українців пенсії та соціальні виплати будуть підвищені на 14%

Про це у програмі "Наосліп" телеканалу "Дом" розповіла міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

За її словами, "у січні вже зробили перерахунки пенсій ліквідаторам з інвалідністю аварії на Чорнобильській АЕС. В середньому десь 2 500 грн отримали підвищення.

Зараз ми працюємо над перерахунками пенсій з березня, про які я вже казала. Виплати будуть підвищені 10,2 млн пенсіонерів.

Якщо це страхова пенсія, то в середньому буде доплата по 400 грн. У військових — майже 600-700 грн доплата. Як я раніше казала, найменші пенсійні виплати будуть підвищені з 1 934 грн до 2 100 грн".

Під цю програму підпадають нові пенсії, хоча вони не індексуються, і виплати багатодітним сім'ям.

"До цієї програми ми також включили багатодітні родини. У нас 257 тис. багатодітних родин, яким з 2019 року не підвищувалась допомога. Зараз це 1 700 грн, буде 2 100 грн для цієї категорії людей", продовжила міністерка.

Крім того, наголосила Лабезна, передбачені виплати за віком.

"Люди дуже очікували вікових доплат, коли пенсіонеру за 80 років, ми у 2020 році дали 500 грн. Кожного місяця, це не одноразова допомога. Минулого року ми 75-літнім пенсіонерам дали по 400 грн.

Ці виплати також проіндексуються. Наприклад, 500 грн для пенсіонера віком понад 80 років вже буде 570 грн. А де 400 грн — буде 456 грн", уточнила глава Мінсоцполітики.

Міністерство під час підвищення виплат враховувало індивідуальні обставини.

"Ми максимально охопили людей, щоби нікого не забути. Особливо — там, де найменші виплати. Пенсія залежить від того, хто скільки працював, яка заробітна плата була.

І іноді, можливо, несправедливо. Бо люди з малою зарплатою ідуть на маленькі пенсії, але при цьому мають великий стаж", зазначила вона.

У квітні Мінсоцполітики здійснить автоматичний перерахунок для непрацюючих людей.

З жовтня місяця планують у відомстві зафіксувати 3 тис. грн як мінімальну пенсійну виплату.

"Наступний масштабний перерахунок буде в жовтні. Це вже ухвалене рішення, до речі. Вже постанова (Кабміну) про це є. У жовтні, по-перше, пенсіонерам віком понад 70 років дамо по 300 грн щомісячну доплату за програмою президента щодо вікових доплат.

І найголовніше, ми хочемо 3 000 грн зафіксувати як мінімальну пенсійну виплату з жовтня 2022 року", сказала Лазебна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: