fbpx
Сьогодні
Фото 16:15 06 Лют 2022

Ветеран з Донецька об’єднав фермерів, щоб разом вирощувати натуральну продукцію

Фото: ШоТам

 Ветеран з Донецька Богдан Чабан об'єднав десятки фермерів, аби разом вирощувати продукцію без хімії

Про це повідомляє ШоТам.

Чабан сам родом із Донецька. Свій перший бізнес Богдану довелося закрити через війну.

Окупанти прийшли в його рідне місто, та замість того, аби втекти, хлопець вирішив боротися.

Проукраїнські мітинги перетворилися на партизанський рух та службу добровольцем.

Чабан в зоні бойових дій

Фото: ШоТам

"Після повернення з фронту я три місяці перебував у якомусь просторовому континуумі. Майже не пам'ятаю той час: це був складний процес приживання до цивільного життя після війни", розповідає Богдан.

Та саме бізнес і врятував хлопця вд депресії.

У 2018 році, долучився до розвитку мережі Veterano Pizza.

Зіштовхнувся з проблемою недобросовісності постачальників, які давали неякісні продукти. Так і з'явилася ідея створити "Овочар".

Ветеран відкрив власну справу та об'єднав довкола себе десятки фермерів. Сьогодні бренд "Овочар" постачає продукцію напряму до магазинів та забезпечує заробіток для 47 малих виробників.

Кооперація

Фото: ШоТам

""Овочар" – це фермерська кооперація. Ми об'єднуємо фермерів переважно з нашого регіону. Суть у чому? Коли ти – один фермер, в якого є невеликий шматок землі, де стоїть теплиця, ти не можеш виробити великий обсяг продукції, аби вигідно її реалізувати.

Ти маєш користуватися послугами посередників і через це отримувати менше грошей. А ще тобі складніше продавати власну продукцію, бо ти залежиш від цих посередників.

Адже якщо вони завтра не приїдуть, тобі нікому буде збувати овочі, і ти маєш їх ледь не викидати. Наявність посередників створює проблеми та небезпеки, які унеможливлюють ріст і розвиток фермерів", пояснює Чабан.

Завданням кооперації є допомога фермерам централізовано закуповувати насіння, добрива, паливні матеріали, сприяємо їхньому навчанню та розвитку.

Як зазначав Чабан, зараз у кооперації налічується вже 47 господарств.

"Ми можемо постачати великі товарні партії, і вже обговорюємо співпрацю з рітейлом", наголошує засновник.

Асортимент овочів великий. Зараз серед наших фермерів є ті, хто вирощують огірки, томати всіх видів і кольорів, салат, зелень, кабачки, баклажани, кукурудзу тощо.

Кооперація

Фото: ШоТам

"До вирощування овочів наші фермери підходять екологічно свідомо. Декілька з них вже мають сертифікацію Green organic standard (міжнародна сертифікація органічних продуктів), інші ще в процесі.

Ми не використовуємо агресивні хімічні добрива та засоби захисту рослин. Прагнемо до того, щоб сказати: вся наша продукція визнана органічною", підкреслює Богдан.

Також цього року у планах вирости з 47 до 100 домогосподарств.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: