fbpx
Сьогодні
10:43 06 Лют 2022

"Треба не дозволити режиму Лукашенка посварити білорусів та українців", Тихановська

Фото Reuters

Визнана міжнародним співтовариством в статусі законно обраної глави Білорусі Світлана Тихановська закликала поліцію, прокуратуру та спецслужби України не мати справ з "правоохоронцями" Лукашенка

Про це вона сказала під час онлайн-зустрічі із представниками міжфракційного об'єднання Верховної Ради України "За демократичну Білорусь",  інформує офіційний ТГ-канал політикині.

Також вона передала передавши депутатам прохання білоруської діаспори в Україні.

Під час розмови Тихановська наголосила на важливості виконання Україною низки прохань білорусів.

"Треба не дозволити режиму ( Лукашенка – ред.) посварити білорусів та українців. Незалежність Білорусі та України не повинні навіть ставитися під питання", заявила вона.

Під час розмови Світлана Тихановська наголосила на важливості того, що:

  • слід припинити співпрацю між СБУ, МВС та Офісом генпрокурора України та "правоохоронними" органами Білорусі,
  • ввести для тих, хто був змушений виїхати до України, статус тимчасового захисту, передбачений законом України", – наголосила вона.

А також:

  • тимчасово виключити адміністративну відповідальність для тих, хто був змушений перетинати кордон України за межами пунктів пропуску – якщо вони планують виїхати до іншої країни;
  • піти назустріч у питанні апостилів на документах – релокантам небезпечно повертатися до Білорусі чи звертатися до посольства;
  • підтримати громадські організації та медіа, які продовжують роботу у вигнанні – їм потрібна допомога у реєстрації.

Своєю чергою українські депутати, які входять до складу об'єдання "За демократичну Білорусь", очікують, що Україна приєднається до санкцій ЄС. Вони обговорили з Тихановською питання створення групи підтримки Білорусі в ПАРЄ.

"В Україні розуміють, що Лукашенко не представляє білорусів, а режим не дорівнює Білорусі", підсумувала пресслужба Тихановської.

Довідка.

Нагадаємо, що Гомельський обласний суд засудив чоловіка Світлани Тихановської, блогера та політв'язня Сергія Тихановського, якого у 2020 році не допустили до виборів президента Білорусі, до 18 років колонії посиленого режиму.

У 2021 році Тихановська була номінована на Нобелівську премію, але, незважаючи на досить високі рейтинги, нагороди вона не отримала.

Як повідомляла Рубрика, білоруську опозиціонерку Тихановську номінували на Нобелівську премію 2022 року знову.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: