fbpx
Сьогодні
15:31 04 Лют 2022

На Тернопільщині відреставрували оборонну вежу Чортківського замку ХІV століття

Оборонну вежу одного із найстаріших на Тернопільщині замків – Чортківського – відреставрували та вкрили автентичною черепицею.

Про це повідомив генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура, передає "Укрінформ".

«Реставраційні роботи, на які, у межах програми «Велика реставрація», передбачено 14 млн грн, тривають з минулого року. Спеціалісти-реставратори з Кам'янець-Подільського консультують наших будівельників в облаштуванні консерваційного даху площею у 2 200 кв м. Він має вберегти фортифікаційні стіни від подальшого руйнування. Накрили автентичною черепицею одну із веж. На основі збережених старих мап та креслень відтворили фрагменти зруйнованих стін, на що використали майже 3 тис. куб. м кладки з місцевого каменю-пісковику», – сказав Маціпура.

За його словами, перший етап консерваційно-реставраційних робіт завершать на початку цього літа, коли відзначатимуть 500-річчя Чорткова. Тоді на замчищі відбудеться низка святкових заходів із реконструкцією історичних подій, пов'язаних із місцевою твердинею.

Як повідомлялося, 16 проєктів з оновлення різних пам'яток архітектури Тернопільщини увійшли до переліку об'єктів «Великої реставрації». Один з них вже завершено. Це – відбудова перехідного мосту та замкових стін у Збаражі.

Раніше повідомлялося, що Програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки. Її мета – перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними магнітами.

Довідка

Чортківський замок тривалий час був резиденцією українських магнатських родів Гольських та Потоцьких, а тепер входить до Національного заповідника «Замки Тернопілля».

У складі заповідника, крім архітектурного комплексу Збаразького замку XVII ст, церква Преображення Господнього 1600 року, ансамбль споруд монастиря ордену отців Бернардинів та ще 10 замків у Тернопільській області.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: