fbpx
Сьогодні
14:29 04 Лют 2022

108 українських активістів зазнали переслідувань у 2021-му, — правозахисники

Кількість зафіксованих переслідувань та спроб тиску на громадських активістів зросла. У 2021-му таких випадків було задокументовано 108, роком раніше — 101, а двома раніше — 83.

Такі результати дослідження оприлюднив Центр прав людини "Zmina" 4-го лютого під час презентації.

Дослідниця Центру Анастасія Москвичова розповіла, що впродовж минулого року було зафіксовано 28 спроб залякати активістів, 24 спроби знищити або пошкодити їхнє майно, а також 20 фізичних нападів. Що стосується останнього, тільки дві справи передали до суду. 

Найбільше провокацій припало на липень — 14, і серпень — 13. Натомість найспокійнішим видався грудень — 4 спроби вплинути на діяльність активістів.

"Ми бачимо, що кількість переслідувань збільшується, але це кількість саме зафіксованих переслідувань. Це може свідчити також про зростання готовності представників громадянського суспільства говорити про труднощі, з якими вони стикаються у своїй роботі", — заявила Анастасія Москвичова. 

Також представники "Zmina" розповіли про продовження функціонування ряду телеграм-каналів, де публікують персональні дані активістів. Крім звичних кібер-атак зловмисники почали використовувати смс-бомбінг — мобільний номер активіста реєструють на якомога більшій кількості сайтів, тож йому починають постійно писати й телефонувати. 

Президентка жіночого об'єднання "Сфера" Анна Шаригіна розповіла, що теж піддалася такій телефонній атаці.

"Я не можу сказати, що нам не страшно. І мені здається, це дуже великий наслідок. Був випадок, коли мій телефон був залучений до смс-бомбінгу і мені вночі надійшло 100 смс. Оскільки у мене мама похилого віку і син підліток, я не можу вимикати телефон вночі. І це було дуже морально важко. Ти весь час прокидаєшся з думкою, що щось сталося… Через напади на моїх колег і колежанок кожного разу, коли мені дзвонить невідомий номер, я думаю, що щось сталося… Ми вважаємо це умовами нашої праці, але я вважаю, що це ненормально", — сказала Анна Шаригіна. 

Повний текст доповіді та детальну інформацію можна знайти за посиланням.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: