fbpx
Сьогодні
21:50 03 Лют 2022

Україна веде перемовини з Apple про внесення кримськотатарської мови до списку клавіатур

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій веде перемовини з українським офісом Apple, щоб додати кримськотатарську на основі латинської графіки до списку клавіатур IOS за замовчуванням

Про це у відповідь на запит Укрінформу повідомило Мінреінтеграції.

"З метою розвитку та популяризації кримськотатарської мови, в тому числі використовуючи сучасні цифрові платформи, Мінреінтеграції у 2022 році розпочало комунікації з українським офісом транснаціональної корпорації Apple щодо додавання кримськотатарської клавіатури (на основі латинської графіки) до списку клавіатур IOS за замовчуванням",  повідомили у міністерстві.

Як зазначається у відповіді, розпочали комунікацію з українським офісом Microsoft Corporation щодо актуалізації наявної кримськотатарської клавіатури від корпорації Microsoft.

Відповідно до затвердженого урядом України алфавіту кримськотатарської мови клавіатура буде на основі латинської графіки.

Також у Мінреінтеграції зауважили, що проєкт стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки, який готує міністерство, передбачає більше 40 заходів.

До них входить:

  • створення Національної комісії з питань кримськотатарської мови;
  • удосконалення словникової бази, у тому числі шляхом створення, актуального тлумачного, орфографічного, фразеологічного та інших словників;
  • розширення присутності кримськотатарської мови на міжнародних технологічних, освітніх і комунікаційних платформах.

Також планується:

  • встановлення Дня кримськотатарської мови і літератури;
  • забезпечення підтримки засобів масової інформації, які здійснюють мовлення кримськотатарською мовою;
  • підтримка виробництва та поширення контенту кримськотатарською мовою;
  • забезпечення підтримки наукових, освітніх, мистецьких та інших проєктів, спрямованих на популяризацію кримськотатарської мови серед різних вікових груп.

Крім цього, Мінреінтеграції планує розробити національний онлайн-корпус кримськотатарської мови.

Також Мінреінтеграції планує вжити заходів зі створення та розміщення для безоплатного користування відеоуроків для популяризації кримськотатарської мови за програмою загальноосвітньої школи.

У Мінреінтеграції вважають, що втілення таких кроків стане потужним поштовхом до розвитку кримськотатарської мови, адже забезпечить її використання в повсякденному житті носіїв кримськотатарської мови та популяризує її серед представників інших етнічних груп як в Україні, так і по всьому світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: