fbpx
Сьогодні
11:54 03 Лют 2022

Прем'єр-міністр Британії провів телефонну розмову з Путіним: що відомо

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон 2 лютого все-таки провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, яка спершу мала відбутися 31 січня.

Як зазначив Джонсон, він спілкувався із Путіним вдень 2 лютого.

Британський прем'єр наголосив на необхідності знайти шлях вирішення загострення, який буде поважати територіальну цілісність України та її право на оборону.

Джонсон назвав будь-яке подальше вторгнення Росії в Україну "трагічною помилкою", цитує пресслужба прем'єра.

Політик також наголосив на політиці відкритих дверей НАТО, за якою усі країни, зокрема й Україна, мають право рухатися до членства в Альянсі.

А ще Джонсон наголосив, що НАТО це оборонний союз.

Політики погодилися, що "в загостренні ніхто не зацікавлений". А Джонсон заявив про важливість діалогу та залучення України до переговорів, передає пресслужба.

Крім України та НАТО, лідери обговорили зміни клімату, ситуацію в Афганістані та ядерну угоду з Іраном.

У Кремлі ж повідомили, що під час розмови Путіна та Джонсона відбувся «докладний обмін думками» щодо ситуації навколо України та забезпечення «гарантій безпеки» для Росії.

За даними пресслужби, Путін скаржився на Україну через "хронічний саботаж Мінських домовленостей". А НАТО звинуватив у неготовності "адекватно реагувати на обґрунтовані російські занепокоєння", зокрема скаржиться, що Альянс постійно посилається на політику відкритих дверей до НАТО.

Довідка

Джонсон мав провести телефонну розмову з Путіним 31 січня, щоб віднадити російського президента від ескалації на сході України. Проте розмову перенесли.

А 1 лютого Джонсон відвідав Київ, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та провів із ним перемовини на тлі російської загрози.

Також зазначимо, що 18 січня в Україну прибула партія міжнародної технічної допомоги від Великої Британії — зокрема нові легкі протитанкові засоби. Велика Британія повідомила, що планує також направити додаткові війська — сухопутні, повітряні та морські — до північних і східних кордонів НАТО через посилення загрози з боку Росії.

Представники Великої Британії планують відвідати Брюссель, щоб узгодити деталі своєї військової підтримки. Крім того, на переговори до Москви найближчими тижнями мають поїхати міністри закордонних справ та оборони Великої Британії.

Крім того, Велика Британія не виключає запровадження жорстких санкцій проти РФ у разі наступу Росії на Україну, зокрема можливий арешт майна російських олігархів у Лондоні. Також у країні не відкидають направлення зброї та грошей до України.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: