fbpx
Сьогодні
09:54 03 Лют 2022

МОН оголосили новий конкурс на посаду очільника Києво-Могилянської академії, а у соцмережі запустили флешмоб на підтримку Квіта

Міністерство освіти і науки України оголосило новий конкурс на посаду президента Києво-Могилянської академії. Результати попереднього не визнали через порушення.

Про оголошення конкурсу повідомили у МОН.

Рішення ухвалила експертно-кадрова комісія міністерства.

На подачу нових заяв від претендентів дадуть два місяці. Згідно з наказом міністра освіти Сергія Шкарлета від 2 лютого 2022 року, вибори президента академії призначені на 27 квітня 2022 року.

Водночас таке рішення МОН вже прокоментував спікер Ради Руслан Стефанчук, який колись був професором у"Могилянці". Каже, що є прихильником університетського самоврядування.

"Тож сьогодні в межах парламентського контролю надіслав звернення до Сергія Шкарлета з вимогою обґрунтувати рішення МОН щодо відмови визнавати результати виборів президента НаУКМА, а також аргументувати рішення щодо призначення повторних виборів", — йдеться в заяві.

Спікер додав, що також звернувся до міністра внутрішніх справ та генпрокурорки з проханням забезпечити неупереджене та оперативне розслідування справи про викрадення скриньок для голосування.

Як повідомили на сайті академії, через невдоволення рішенням МОН не визнати вибори студенти оголосили безстроковий страйк. У своїй заяві органи студентського самоврядування повідомили, що вважають наказ Міністерства «недотриманням чинного законодавства, наступом на університетську автономію та знеціненням академічних свобод».

2 лютого українці у соціальних мережах запустили флешмоб #savemohylyanka.

Люди вимагають від Міністерства освіти і науки визнати результати виборів президента Києво-Могилянської академії та підписати контракт із колишнім міністром освіти України Сергієм Квітом, який переміг на виборах
До флешмобу долучилися відомі українські політики, громадські та культурні діячі.

Нардеп від фракції "Європейська Солідарність" Володимир В'ятрович написав, що заяви Шкарлета є порушенням закону і грубим втручанням держави в університетське самоврядування.

"Спроби Шкарлета, головними "заслугами" якого є плагіат і зв'язки з Табачником, перекреслити вибір спільноти найстарішого й найдемократичнішого українського вишу, викликають обурення. Міністр освіти має дезавуювати свої заяви, припинити спроби ревізії волевиявлення могилянської спільноти і без зволікань призначити Сергія Квіта на посаду президента Києво-Могилянської Академії", – йдеться у дописі В'ятровича.

Він додав, що якщо результати виборів не визнають, то має постати питання про негайну відставку Шкарлета.

"Я хоч і не вчився в "Могилянці", але трохи вчив історію. Так от, починаючи з 90-го року в протистоянні студентів і влади, остання завжди програвала (хоч і не відразу). А могилянці завжди були в авангарді усіх революцій. Це я про всяк випадок хочу нагадати Зеленському, що українське студентство – це не лише "кавеен", – так щодо ситуації висловився політик Олександр Черненко.

Політикиня та колишня заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк зазначила, що Шкарлет не має жодних законних підстав не підписувати трудовий договір з Квітом.

"Про його обов'язок укласти цю угоду прямо зазначено у Законі про вищу освіту. Якщо він має сумніви у доброчесності організаторів виборів чи невідповідності процедури, хай МОН звертається до суду", – йдеться у повідомленні.

За визнання виборів президента НаУКМА виступили і громадські організації, й багато публічних осіб, і причетних чи небайдужих людей.

"Руки геть від Могилянки!" – з такою заявою виступило об'єднання "Рух Опору Капітуляції". У ній ідеться про те, що відбулося "брутальне руйнування університетського самоврядування, демократичних принципів і справедливості".

"Чиновники Міністерства освіти і науки глибоко помиляються, якщо вважають, що повернення в часи Януковича все ще можливе", – йдеться у повідомленні.

Також "РОК" вимагає підписати контракт із Сергієм Квітом як з новим президентом НаУКМА негайно.






Довідка

1 лютого у МОН заявили, що не визнають результатів виборів президента Києво-Могилянської академії через порушення, про які повідомив спостерігач від МОН та однієї з кандидаток — виконувачки обов'язків президентки Олександри Гуменної, яка посіла друге місце.

Міністерство також надіслало запит на записи з камер відеоспостереження, де побачили «ознаки того, що виборча скринька залишала виборчу дільницю майже на годину».

«Потім дуже дивно, коли хтось знайшов цю скриньку чи на сусідній вулиці, чи на будівельному майданчику. Скринька була розбита, чи ту вони повернули, чи іншу — багато питань можна поставити. Тому як міністр, як колишній ректор я точно не визнаю ці вибори. Ба більше, буде наказ про проведення повторних виборів», — сказав Шкарлет.

27 січня відбувалися чергові вибори президента Києво-Могилянської академії, де за посаду змагалися колишній міністр освіти і науки Сергій Квіт (який уже був президентом академії у 2007-2014 роках) та Олександра Гуменна (яка до цього була виконувачкою обов'язків президента).

Втім, під час виборів дільницю в університеті атакувала група невідомих людей в масках. Вони викрали одну скриньку з бюлетенями, а іншу облили зеленкою.

Викрадену скриньку поліцейські, яких викликали на місце, пізніше знайшли на одній з сусідніх вулиць з бюлетенями всередині. Її повернули комісії.

Сергій Квіт розповідав, що попри інцидент процедура голосування продовжувалася. За результатами виборів Квіт переміг із 52,8% голосів. Друге місце посіла Олександра Гуменна (42,92%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: