fbpx
Сьогодні
16:24 03 Лют 2022

Армія без строкового призову: міністр оборони розкрив деталі

Служба в ЗСУ повинна бути цікавою для молоді, а контракт військовослужбовця має тривати від 10 років, тоді має сенс вкладати й інвестувати кошти в підготовку військових, у житло, достойне грошове забезпечення.

Про це під час брифінгу заявив міністр оборони України Олексій Резніков, передає "Укрінформ".

Він зазначив, що у разі підняття стандартів підготовки військовослужбовця, держава має витратити на нього 1,5 млн грн, і такі витрати краще вкладати в кадри, які тривалий час служитимуть в армії.

"Ідея цього указу (Указ Президента про збільшення чисельності ЗСУ та перехід до професійної армії — ред.) полягає в тому, що упродовж 4 років в спокійному плановому режимі ми повинні перейти до формування професійної армії. Це дасть можливість в результаті відмовитись від строкового призову, відмовитись від короткострокових контрактів, а службу в ЗСУ зробити привабливою професією. І Збройні сили стануть одними з найкращих роботодавців України", – наголосив міністр, додавши, що для цього передбачається кілька етапів.

За словами Резнікова, етапність передбачає, що цього року уряд має зробити все, аби підняти грошове забезпечення в ЗСУ до ринкових показників. Він нагадав, що солдат наразі отримує 10 тис. 300 грн в той час, як в середньому ринкова зарплата по України становить близько 14 тис. грн.

Міністр також відзначив, що з 2023 року стоїть амбітна задача зробити наступне підвищення грошового забезпечення вище ринкового, аби водій танка отримував більше, ніж водій трактора.

Крім грошового забезпечення, будуть пропонувати уряду й концепцію забезпечення військових житлом.

"У нас сьогодні 44 тисячі українців перебувають в черзі на житло, право на яке вони отримали під час служби в ЗСУ. З них 12 тисяч — це люди, які вже сьогодні не мають відношення до ЗСУ — пенсіонери, ветерани служби в ЗСУ або навіть їхніспадкоємці", – повідомив Резніков, додавши, що близько 20 тисяч — це військові, які вже отримали право на житло і чекають на нього, і ще 12 тисяч — молодь, яка служить в ЗСУ, яка записалась в чергу, але ще не набула цього права.

"Нам треба розписати концепцію, яка б задовольняла всі три категорії. Ми працюємо зараз над цією концепцією і засади її оприлюднимо трохи пізніше. Але саме головне, що концепція з житлового забезпечення військовослужбовців має бути пов'язана з кадровою реформою, з кар'єрною службою в професійній армії. Це будуть пов'язані речі: житло, грошове забезпечення, підготовка, навчання та отримання паралельно цивільної професії за рахунок держави", – пояснив він.

Як повідомлялося, Указ Президента України Володимира Зеленського № 36/2022 «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних силах України та поступового переходу до засад професійної армії» підписаний 1 лютого 2022 року.

Відповідно до нього, у період до 2025 року заплановано реалізацію комплексу реформ, які покликані збільшити чисельність ЗСУ, суттєво підвищити мотивацію до військової служби шляхом посилення соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх родин, забезпечення прозорого механізму розвитку військової кар'єри, підвищення грошового забезпечення, вирішення проблем з житлом тощо.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: