fbpx
Сьогодні
22:16 02 Лют 2022

Тендітну ванту підіймали як пушинку: нюанси будівництва Запорізького моста

Фото: Укрінформ

Більшість процесів, які були виконані під час будівництва верхової частини вантового мосту через р. Дніпро у Запоріжжі, підрядникам доводилось робити з точністю до міліметра та вперше за 30 років

Про це під час панельної дискусії "Велике будівництво. Запорізькі мости" сказав головний інженер ТДВ "ДНІПРОДІПРОТРАНС" Віталій Марочка, передає кореспондент Укрінформу.

"Після того, як кран "Захарій" поставив металеві секції (майбутня основа мосту – ред.) на тимчасові опори, їх необхідно було виставити з точністю до порядка 1-2 мм", повідомив інженер.

За його словами, це було нелегко зробити, від температури вона змінювала свою довжину до 50 мм.

Довелося тиждень спостерігати за нею, щоб підібрати час, коли можна зафіксувати положення і почати зварювальні роботи.

"Зварювальні роботи виконувались найсучаснішим обладнанням (автоматами світового рівня), а також відбувався обов'язковий контроль якості всіх зварних швів", сказав спеціаліст.

Фото: Володимир Зеленський у Фейсбук

Мова йде про верхову частину вантового мосту, який є найвищим в Україні, адже висота пілонів, які тримають міст – 166 метрів. Міст триматимуть 96 вант (по 48 на верховій та низовій частинах).

"Встановлення вант – це вкрай цікавий і напружений процес, якого в Україні вже не робили 30 років.

Не дивлячись на її міцність та довговічність, ця конструкція є вкрай тендітною. Будь-яка подряпина на поверхні ванти суттєво знижує її довговічність.

Тому фактично ванту довжиною 200 м необхідно було як пушинку підняти, не торкаючись землі, і встановити в анкери", – сказав Марочка.

Загальна вага конструкції (основа мосту) складає 5200 тонн. Підрядники мали опустити її на 1,5 метра. За їхніми словами, зробити це було вкрай важко.

В свою чергу керівник компанії "Онур" заявив, що відкрити запорізькі мости повністю мають 24 серпня 2022 року.

Нагадаємо, що запорізький міст – це магістраль безперервного руху завдовжки понад 9 км, яка складається з шести транспортних розв'язок.

До їх складу входить 27 штучних споруд, у тому числі два позакласні мости з окремими спорудами під кожний напрямок руху.

Мости почали будувати у 2004 році.

22 січня на День Соборності Володимир Зеленський відкрив верхову частину вантового мосту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: