fbpx
Сьогодні
18:35 02 Лют 2022

Протиаварійні роботи в Костелі Святого Миколая завершилися: що далі?

Фото: facebook.com/oleksandr.tkachenko

3-го вересня 2021-го у Костелі Святого Миколая, що в Києві, сталася пожежа. Задля відновлення важливої пам'ятки свої пожертви робили небайдужі українці і представники великого бізнесу. 31-го січня стало відомо, що протиаварійні роботи у Костелі завершилися. 

"Рубрика" дізналася, як відбувалася співпраця бізнесу і держави та що чекає на Костел далі. 

"Нарешті радий сповістити: протиаварійні роботи в Костелі ім. Святого Миколая завершено.

Вдячний усім благодійникам, які долучились до порятунку пам'ятки. На мій погляд, нам вдалось досягнути відкритої комунікації держави, представників бізнесу та громадян України. Безпрецедентний випадок.

Загалом, сума отримана від благодійників, склала 21 704 389,31 грн. Усі кошти йдуть на відновлення костелу. Цифри добровільної допомоги вражають, як і вражає те, з якою швидкістю їх було зібрано", — написав у своєму Фейсбуці міністр культури України Олександр Ткаченко. 

костел Протиаварійні роботи

Фото: facebook.com/oleksandr.tkachenko

Допомогти державі відновити Костел зголосилися український бізнес та небайдужі. Частина бізнесів та фізичні особи переказували кошти на відновлення Костелу напряму державі, ще частина бізнесів вирішили створити окремий благодійний фонд "ФОНД КОСТЕЛУ СВ. МИКОЛАЯ". 

"Я внесу 100 тис грн. Добре, що долучаються компанії. Пропоную людям також стати частиною відновлення нашого костелу", — написав після пожежі почесний президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

Справді, десятки людей долучилися до рятування історичної будівлі. Особливу роль зіграв бізнес. Так, одними з перших по мільйону гривень пожертвували інвестиційна компанія BGV Group Management Геннадія Буткевича, Rozetka.ua, Ajax Systems, SAGA Development, Нова пошта, ПУМБ, Монобанк та багато інших великих українських бізнесів.

костел допомога

У першу чергу на проведення антиаварійних робіт у Костелі пішли ті гроші, які бізнес переказував державі напряму. Серед них, наприклад, внески компаній BGV Group Management, ПриватБанк, EcoSoft, ТОВ "Хай-Тек", ТОВ"Ессетс Рентинг" та інших. 

Разом з тим "ФОНД КОСТЕЛУ СВ. МИКОЛАЯ" об'єднав 21 бізнес. Її засновником і директором став юрист Масі Найєм, якому бізнесмени доручили опікуватися зібраними коштами. 

"Були побоювання, що ці гроші будуть під загрозою, якщо ними опікуватиметься держава. Щоб мати більшу владу над цими грошима, наша компанія запропонувала такий шлях — частково гроші сплатити одразу на рахунок, а частково гроші перерахувати на спеціально створений благодійний фонд.

І коли не буде вистачати грошей, з того фонду перевести на рахунок держави суму, якої не вистачатиме. Зрештою, так і сталося", — пояснив Масі Найєм. 

Зрештою на протиаварійні роботи в Костелі пішов 21 з половиною мільйон гривень. Всі ці кошти зібрали бізнесмени та інші небайдужі українці. 

костел Протиаварійні роботи

Фото: facebook.com/oleksandr.tkachenko

Голова Державного агентства України з питань мистецтв Галина Григоренко каже — таку співпрацю держави та бізнесу вважає унікальним явищем. Проте, наголошує посадовиця, це ще не кінець. Попереду інші роботи з відновлення Костелу. 

"Наступний етап — реставраційні роботи. Протиаварійні роботи лише забезпечили умови для експлуатації будівлі, але не є фінальним етапом. Черга за дослідженням реставраторів, складанням документації та стартом робіт як всередині, так і на фасаді Костелу", — говорить Галина Григоренко.

Що ж до майбутнього Костелу Святого Миколая, його планують передати католицькій громаді. Це означає, що ймовірно, концертів органної музики в Костелі більше не проводитимуть. Галина Григоренко, втім, акцентує — поки не можна остаточно сказати, чи будуть ще концерти в Костелі. 

"Це залежить від плану подальших реставраційних робіт. МКІП в будь-якому випадку шукає нове приміщення для колективу Національного будинку органної та камерної музики України, яке буде пристосовано під потреби концертної організації", — пояснює посадовиця. 

На рахунку відкритого бізнесменами благодійного фонду лишається ще трохи більше 8 мільйонів гривень. Як каже Масі Найєм, наразі бізнес чекає пропозицій від держави щодо того, як ці гроші можуть стати у нагоді Костелу. Проте, якщо таких пропозицій не надійде, гроші спрямують у якомусь іншому напрямку. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: