fbpx
Сьогодні
21:50 02 Лют 2022

Ізраїль нагородив ще сімох українських громадян званням Праведника народів світу

Фото: Укрінформ

Держава Ізраїль нагородила ще сімох українських громадян званням Праведника народів світу

Церемонія нагородження відбулася у Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Документи про присвоєння звання Праведників народів світу та медалі родинам вручив особисто Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський, передає кореспондент Укрінформу.

Цю нагороду вручають людям, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв у роки Другої світової війни. На сьогодні звання Праведників удостоєні понад 2 600 українців.

Праведниками народів світу визнали:

  • братів Петра та Ігната Павловських (посмертно) за порятунок Міхаеля Грінштейна та його батька Шмуеля, дружини, трьох дітей та двох родичів Ісаака Подежви та Роні Шварцберга,
  • посмертно Олександра Байнак за порятунок Хани Шварцман та Леоніда Сітковецького,
  • посмертно Марію Жосул за порятунок Белли Клеваневської,
  • посмертно Павла і Марію Натарових за порятунок Раї Агранович-Задери.
нагорода праведники миру українці

Фото: Укрінформ

"За кожною з цих історій можна зняти фільм або написати книгу, і кожна з них достойна цього. Що спільного між усіма цими людьми?

Я думаю, що спільне насамперед у тому, що в умовах загального божевілля, нелюдської ситуації вони зробили простий вибір. Не зважаючи ні на що, залишатися людьми", зазначив Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

Серед присутніх на церемонії нагородження були Надзвичайна та Повноважна Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен та голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

"Приклад Праведників народів світу вчить нас тому, що гуманізм, сміливість та людське життя завжди стоятимуть вище ідеологій, режимів та політичної кон'юнктури. Вічна їм подяка за вчинки, які роблять сильнішими все людство", прокоментував подію Антон Дробович.

Довідка.

Держава Ізраїль почала відзначати Праведників у 1960-ті роки – один з найважчих періодів власної сучасної історії.

Ресурси, час та зусилля були направлені на це, бо громадяни розуміли важливість закладання у фундамент молодої держави вічних цінностей: "Ми все пам'ятаємо. За зло буде відплата, а за добро – вдячність і пошана".

Звання Праведників народів світу Держава Ізраїль надає тим, хто врятував життя євреїв у роки Голокосту.

На сьогодні понад 2 600 українців удостоєні цього звання. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

Ми досі не знаємо всіх історій та всіх імен людей, які, ризикуючи своїм життям і життям близьких, рятували тих, кому нацисти не залишили права на існування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: