fbpx
Сьогодні
Урбан 19:30 28 Січ 2022

У Лос-Анджелесі автобуси два роки були безкоштовними: які результати

У березні 2020 року агенство громадського транспорту Лос-Анджелеса Metro припинило стягувати плату за проїзд у своїх автобусах через пандемію COVID-19.

Упродовж наступних 22 місяців, за інформацією агенства, у Лос-Анджелесі здійснили понад 280 мільйонів безкоштовних поїздок. Це стало, можливо, найбільшим експериментом із безкоштовного проїзду в історії США, пише Сurbed.

Тепер Metro використовує інформацію про те, як упродовж двох років жителі Лос-Анджелеса користувалися безкоштовним транспортом, для того, щоб поліпшити маршрути та запропонувати нові тарифні програми.

Які результати?

За результатами «експерименту», під час пандемії пасажиропотік у Лос-Анджелесі зменшився не так сильно, як в інших американських містах, і швидше відновився.

Пасажиропотік у безоплатних автобусах Лос-Анджелеса наближався до 80% від доковідного рівня. Як порівняти, у Нью-Йорку пасажиропотік наразі ще не досяг рівня 60% від показників, які були до пандемії.

Пасажиропотік автобусних перевезень у Лос-Анджелесі також відновлювався швидше, ніж залізничних, на яких продовжували стягувати плату за проїзд.

Плату за проїзд знову почали стягувати й у автобусах, але тепер Metro запропонує значні знижки на тижневі та місячні абонементи для малозабезпечених пасажирів із безкоштовним пропуском на найближчі 90 днів, а також безкоштовний проїзд для учнів державних шкіл.

Серед інших переваг експерименту з безкоштовним проїздом Metro називає скорочення тривалості зупинок автобусів на дві секунди. В агентстві стверджують, що нестягування плати за проїзд пришвидшує посадку на 10%.

Агентство громадського транспорту Лос-Анджелеса є унікальним серед великих транспортних агенств США тим, що його дохід майже не залежить від сплати за проїзд.

Поїздка в громадському транспорті Лос-Анджелеса коштує 1,75 долара, а доходи від сплати за проїзд становлять всього 6% від загального доходу агентства, водночас близько третини цієї суми витрачають на послуги з контролю за оплатою проїзду.

До відносно комфортного фінансового становища Metro причетний і спеціальний податок, який запровадили у 2016-му. Завдяки йому система громадського транспорту має отримати 120 мільярдів доларів упродовж 40 років.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: