fbpx
Сьогодні
22:07 28 Січ 2022

2021 рік приніс критичні кліматичні зміни, — дослідження

Фото ОПУ

Згідно з даними кліматологів США, майже чверть населення світу пережила рекордно спекотний 2021 рік, оскільки кліматична криза продовжує спричиняти підвищення температури по всьому світу.

Про це пише The Guardian.

Минулий рік став шостим найспекотнішим за всю історію, з глобальною температурою на 1,1°C вище середнього доіндустріального рівня, згідно з новим щорічним аналізом NASA та Національного управління океанічних і атмосферних досліджень.

«Наука не залишає місця для сумнівів: зміна клімату є екзистенційною загрозою», — сказав учений Білл Нельсон.

Нельсон додав, що вісім із 10 найспекотніших років спостерігалися саме за останнє десятиліття, що «підкреслює необхідність сміливих дій для захисту майбутнього всього людства».

клімат

Фото: Naked Science

Минулого року в деяких частинах Північної Африки, Південної Азії та Південної Америки були зафіксовані рекордно високі температури, льодовики продовжували танути, а океани зафіксували ще один рік за рекордними показниками тепла.

«Океани накопичують дуже багато тепла. Якби не велика здатність теплоакумуляції океанів, атмосфера нагрівалася б набагато швидше», — сказав кліматолог Рассел Воуз.

Директор Інституту космічних досліджень Гевін Шмідт зазначив, що зміни, які відбуваються в Арктиці є «надзвичайно драматичними» і вплинуть на решту світу.

«Те, що відбувається в Арктиці, не стосується самої лише Арктики», — сказав він.

Хоча 2021 рік не перевищив рекорд спеки, встановлений у 2020 році, вчені стверджують, що минулий рік став ще однією демонстрацією довготривалого глобального потепління, викликаного діяльністю людини, такою, як спалювання викопного палива та вирубка лісів. Концентрація вуглекислого газу в атмосфері зараз на рівні, якого не було на Землі за останні 4 мільйони років.

«Не важливо, як ви робите аналіз, він показує, що Земля нагрілася досить різко», – додає Воуз.

NASA та Національне управління океанічних і атмосферних досліджень проводять власні аналізи температури дещо різними способами.

«Зрозуміло, що кожне з останніх чотирьох десятиліть було теплішим, ніж попереднє. Зараз, безумовно, тепліше, ніж будь-коли за останні дві тисячі років», – каже вчений.

2021 рік містив низку критичних ознак кліматичних змін. Липень минулого року був найспекотнішим місяцем у світі.

Згідно з окремим аналізом, опублікованим Berkeley Earth, загалом 1,8 мільярда людей, що наближається до чверті населення планети, живуть у країнах, які пережили найспекотніший рік за всю історію. Загалом 25 країн, включаючи Китай, Нігерію та Іран, зафіксували рекордно теплий середньорічний показник температури у 2021 році.

«Ніхто не живе при глобальній середній температурі. Більшість регіонів планети будуть все сильніше нагріватися, і країни повинні планувати свої відповіді на це», – сказав учений Роберт Роде.

Минулого року також сталася низка катастроф, які, на думку вчених, посилилися через надлишок тепла у світі. Повені спустошили частини Німеччини та Китаю, а в деяких регіонах виникла безпрецедентна смертельна хвиля спеки, до якої причетна зміна клімату.

«Мене лякає те, що ці факти та цифри більше не дивують і не викликають шок. Підвищення температури вже спричиняє руйнівні наслідки у всьому світі, і ситуація тільки погіршуватиметься, коли планета ще більше нагріється», — сказала кліматолог Крістіна Даль.

Уряди багатьох країн погодилися на умови Паризької кліматичної угоди, які передбачають обмежити підвищення глобальної температури, щоб уникнути катастрофічних наслідків зміни клімату.

2022 рік, ймовірно, увійде в топ-10 найспекотніших років, з невеликим шансом стати найспекотнішим роком в історії, прогнозують вчені.

Шмідт зазначає, що вплив глобального потепління буде продовжувати погіршуватися в міру подальшого нагрівання планети.

«Ми вже бачимо вплив екстремальних погодних явищ, таких як спека та інтенсивні опади. Ми досягли точки, коли це не просто академічний показник того, що відбувається. Зараз все відбивається на погоді», – додав він.

Вчені зі Стенфордського університету заявили, що підвищення температури може зробити погоду в середніх широтах менш передбачуваною. За їхніми словами, межа достовірності прогнозування опадів, вітру та температури скоротиться приблизно на добу, навіть якщо атмосфера прогріється лише на один градус Цельсія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: