fbpx
Сьогодні
13:50 27 Січ 2022

Україна вводить контроль за використанням антибіотиків у ветеринарії

Міністерство економіки України затвердило порядок використання протимікробних ветеринарних лікарських засобів у ветеринарній медицині та порядок подання звіту про обсяги застосованих ними протимікробних ветеринарних лікарських засобів.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Для забезпечення контролю за використанням антибіотиків у ветеринарній медицині 30.12.21 наказом Мінекономіки №1177 затверджено та 13.01.22 зареєстровано в Міністерстві юстиції: порядок використання протимікробних ветеринарних лікарських засобів у ветеринарній медицині та порядок подання звіту спеціалістами ветеринарної медицини, які застосовують для лікування тварин протимікробні ветеринарні лікарські засоби, про обсяги застосованих ними протимікробних ветеринарних лікарських засобів.

Заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка зауважив, що протимікробні ветеринарні лікарські засоби – антибіотики, наразі залишаються основними лікарськими засобами боротьби з бактеріальними інфекціями у ветеринарній медицині.

Неконтрольоване, надмірне застосування таких ліків у тваринництві призводить до того, що проблема стійкості до протимікробних препаратів є серйозною загрозою для здоров'я людей.

"Для забезпечення контролю за використанням антибіотиків Мінекономіки розробило відповідний наказ, який є обов'язковим до виконання операторами ринку. Для підготовки до нового регулювання встановлено перехідний період до 21 березня 2023 року, коли наказ вступить у дію", – прокоментував Качка.

Зокрема, наказ розроблено на виконання Закону України "Про ветеринарну медицину", прийнятого Верховною Радою України 4 лютого 2021 року та Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів.

Антимікробна резистентність (АМР) – це зростаючий ризик для здоров'я громадян, світова загроза.

Кількість різних резистентних (стійких до дії антибіотиків) бактерій, що передаються людині від тварин, щодня збільшується, оскільки для лікування тварин використовують фактично такі ж антибіотики, що й для лікування людей. Найбільша небезпека, що викликає розвиток протимікробної резистентності у ветеринарній медицині, це біотрансформація антибіотиків з тваринницької продукції до організму людей.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: