fbpx
Сьогодні
21:44 25 Січ 2022

Верховна Рада підтримала законопроєкт про розвиток української книги

Фото Depositphotos

Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроєкт про розвиток українського книговидавництва

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Фейсбук ГО "Українська книжкова революція".

Це рішення підтримали 278 депутатів.

Законопроєкт, розроблений представниками громадськості, влади, видавцями та книгорозповсюджувачами в рамках ініціативи "Українська книжкова революція".

Зареєстрували у листопаді 2021 року 64 депутати від різних фракцій та груп на чолі з головою гуманітарного комітету парламенту Микитою Потураєвим.

 Що передбачає цей законопроєкт:

  • книгарням надаватимуть субсидії для відшкодування витрат на оренду приміщення. Субсидія не може бути вищою за вартість оренди, а також – не вищою за 20% доходу від продажу книг;
  • українцям при народженні та в 14 років при отриманні паспорта даватимуть сертифікати на придбання книг. Сума сертифікату – третина прожиткового мінімуму (на 2023 рік – це близько 800 гривень);
  • створення близько пʼяти тисяч нових робочих місць.

Субсидії планують надавати щоквартально з першого кварталу 2023 року. Для цього потрібно звернутися до Українського інституту книги.

В ініціативі "Українська книжкова революція", яка брала участь у написанні законопроєкту, кажуть, що його мета – зупинити "падіння" українського книжкового ринку, спричинене російською агресією і карантинними обмеженнями, а також забезпечити його динамічне зростання.

У пояснювальній записці законопроєкту йдеться про те, що завдяки цьому число книгарень за пʼять років зросте в 4-5 разів, обсяг україномовного книжкового ринку – втричі, а асортимент – удвічі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: