fbpx
Сьогодні
11:40 23 Січ 2022

Таліби вперше після перевороту прибули до Європи для перемовин

Фото: AP

Уперше з моменту захоплення влади в Афганістані "Талібан" проведе офіційні переговори із західними чиновниками в Європі

Зустріч буде присвячена гуманітарній допомозі, повідомляє DW.

Як зазначається, делегація радикального ісламістського руху "Талібан" уночі суботи, 22 січня, прибула до норвезької столиці Осло.

Мета приїзду – триденні переговори із західними чиновниками та представниками афганського громадянського суспільства в еміграції.

Цей візит стане першою зустріччю талібів із західними дипломатами в Європі після захоплення влади в Афганістані в серпні минулого року.

Делегація з 15 чоловіків прибула на літаку, організованому урядом Норвегії. Її очолює міністр закордонних справ талібського уряду Амір Хан Муттакі.

Темою переговорів стануть права людини та гуманітарна допомога афганському народу.

Делегати досі невизнаного жодною країною режиму зустрінуться з представниками Норвегії та Європейського Союзу, а також з представниками Великобританії, Франції, Німеччини, Італії та США.

Утім, як передає агенція AFP, міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Хюітфельдт ще до початку переговорів підкреслила, що вони "не являтимуть собою легітимізацію чи визнання талібів".

"Але ми повинні поговорити з фактичною владою в країні. Ми не можемо допустити, щоб політична ситуація призвела до ще гіршої гуманітарної катастрофи", – зазначає глава МЗС.

Попри відсутність міжнародного визнання, делегації "Талібану" вже відвідували Росію, Іран, Катар, Пакистан, Китай та Туркменістан у спробах встановити офіційні відносини.

Західні країни відмовляються визнати владу талібів, однак міжнародна допомога необхідна мільйонам простих афганців, які несуть основний тягар теперішньої ситуації.

Довідка.

Після захоплення влади у серпні минулого року "Талібан" опинився в економічній скруті, оскільки країни по всьому світу припинили надання іноземної допомоги, яка фінансувала близько 80 відсотків бюджету Афганістану.

Мільйони афганців лишились без роботи, сувора зима, сильна посуха та пандемія коронавірусу лише погіршили умови.

Через це Організація Об'єднаних Націй звернулась до країн світу із наймасштабнішим за всю історію закликом: зібрати 4,4 мільярда доларів для гуманітарної допомоги країні.

За даними ООН, майже 23 мільйонам афганців, тобто 55 відсоткам населення, загрожує голод.

Перебуваючи при владі, таліби, попри обіцянки, суттєво обмежили громадянські свободи, в першу чергу жінок: від обмеження подорожей без супроводу родичів-чо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: