fbpx
Сьогодні
21:48 23 Січ 2022

Нацполіція заявила, що витоку даних із порталу "Дія" не було

Національна поліція України заявила, що інформація про витік даних із порталу «Дія» не відповідає дійсності. Раніше невідомий виставив на продаж нібито персональні дані громадян України, які начебто отримав із державного сервісу.

Про це йдеться у повідомленні Нацполіції.

Правоохоронці наполягають, що ця заява є фейком, елементом гібридної війни та спробою дестабілізувати ситуацію в державі.

«Появу такого оголошення одразу почали пов'язувати з кібератакою на державні вебресурси, що відбулася вночі з 13 на 14 січня. Проте інформація щодо злому порталу "Дія" не відповідає дійсності», ㅡ заявляють у Нацполіції.

Там зазначили, що кіберполіція, Держспецзв'язку та Служба безпеки України об'єднали зусилля й разом із міжнародними експертами встановлюють джерела походження останньої кібератаки на уряд України. Окрім того, правоохоронці постійно відстежують факти продажу баз даних із будь-яких ресурсів, кажуть у поліції.

Про що йдеться?

21 січня на ресурсі RaidForums з'явилося повідомлення від анонімного користувача про продаж нібито персональних даних громадян України, які, за його словами, були отримані з державного сервісу «Дія».

Невідомий стверджує, що база даних містить персональну інформацію 2,6 мільйона українців. Він обіцяє надати їхні ПІБ, дати народження, номери телефонів, ІПН, дані з державних та закордонних паспортів.

Загалом для перегляду доступний архів обсягом трохи більш як 11 гігабайтів. Користувач форуму готовий продати всю базу даних за 15 тисяч доларів (424 тисячі гривень).

У Міністерстві цифрової трансформації цю заяву назвали «продовженням гібридної війни». У відомстві кажуть, що в інтернеті постійно з'являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки, яка відбулася з 13 на 14 січня. У багатьох ідеться про продаж бази даних «Дії».

Але в Мінцифрі вказують, що «Дія» не зберігає персональних даних, а лише показує ті, що зберігаються у відповідних державних реєстрах. До того ж відвідувачами порталу «Дія» є понад 13 млн українців, а не 2 млн, як зазначено в оголошеннях.

А що за кібератака?

Вона сталася вночі 14 січня. Постраждали зокрема вебресурси Кабінету міністрів, Міністерства освіти і науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах ветеранів, Державної служби надзвичайних ситуацій, Міністерства енергетики тощо.

На частині ресурсів на головній сторінці розмістили повідомлення російською, українською та польською мовами про нібито витік приватних даних українців.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та Служба безпеки України одразу запевнили, що витоку персональних даних не сталося.

У СБУ згодом заявили, що виявили окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов'язаних зі спецслужбами РФ. Про таке говорять і в Мінцифри.

У Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури припускають, що масова кібератака може бути пов'язана з нещодавніми переговорами між Заходом та Росією, оскільки вони не принесли РФ бажаного результату.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: