fbpx
Сьогодні
20:04 23 Січ 2022

МЗС України відповіло прем'єр-міністру Баварії, який не хоче жорстких санкцій проти Росії

Міністерство закордонних справ України відповіло прем'єр-міністру Баварії Маркусу Зедеру, який заявив, що Росія не є ворогом Європи і що проти неї не треба вводити жорсткі санкції. У Києві згадали, що Кремль неодноразово вдавався до відверто ворожих дії щодо Німеччини.

Позицію МЗС нам надав речник відомства Олег Ніколенко, передає "Нromadske".

Він згадав, що російські спецслужби дозволяли собі вбивства опонентів в самому центрі Берліна, а також хакерські атаки на депутатів Бундестагу та масові кампанії з дезінформації німецького суспільства.

Також в МЗС кажуть, що слова Зедера завдають шкоди двостороннім відносинам та шкодять міжнародним зусиллям щодо протидії агресії Росії проти України та агресивних дій проти інших країн Європи.

«Саме руйнування єдності у стримуванні Росії — ось чого зараз прагнуть в Москві, аби і надалі втілювати свої агресивні плани. Підігрувати їм в цьому означає підривати безпеку і України, і Німеччини, і Європи загалом», — вважають в МЗС.

Також там наголосили, що газ та прибутки компаній не можуть бути важливішими за мир та життя людей.

«Закликаємо пана Зедера реалістично оцінювати безпекову ситуацію в Європі, ефективність інструменту санкцій та деструктивні дії Росії», — резюмували в МЗС.

Довідка

Раніше Зедер заявив, що треба поважати територіальну цілісність і незалежність України відповідно до міжнародного права. Однак додав, що санкції проти Росії малоефективні та шкодять Німеччині.

Серед шкідливих для Німеччини обмежень політик назвав відключення Росії від системи SWIFT, закриття «Північного потоку-2» чи взагалі припинення постачання газу з Росії.

На думку Зедера, Росія — це "складний партнер, але не ворог Європи", тому з нею нібито треба підтримувати зв'язок. Посадовець вважає, що критика Росії виправдана і вона не може дискутувати щодо вступу України в НАТО.

Зедер додав, що «розширення НАТО на схід із включенням України ще довго не стоятиме на порядку денному». Політик також згадав, що НАТО не зобов'язане приймати Україну, а також наголосив, що «не може собі уявити» постачання німецької зброї в Україну.

Напередодні командувач ВМС Німеччини Кай-Ахім Шенбах 22 січня заявив, що «кримський півострів втрачений, і він ніколи не повернеться». За його словами, наразі Україна не може виконати вимоги щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу, оскільки її частина окупована.

Також, на думку Шенбаха, мета Путіна полягає не в тому, «щоб мати маленьку смужку української землі», а в тому, щоб розколоти Євросоюз і домогтися поваги, «якої він вимагає і, ймовірно, навіть заслуговує».

У МЗС України назвали висловлювання Шенбаха «категорично неприйнятними». Відомство вимагало публічного спростування з боку уряду Німеччини. У Міністерстві оборони Німеччини згодом заявили, що висловлювання командувача Шенбаха «жодним чином не відповідають позиції федерального Міноборони». А сам військовий подав у відставку.

Після цього посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що відставки Шенбаха недостатньо. Він зазначив, що скандал залишив «безліч уламків» і «серйозно поставив під сумнів міжнародний авторитет і надійність Німеччини — і не лише з українського погляду».

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: