fbpx
Сьогодні
10:10 23 Січ 2022

Маємо бути готові до диверсій і відключення інфраструктури, - Бербок про агресію Росії

Фото: GettyImages

Якщо членство в НАТО розглядається як небезпека, то й належність до очолюваного Росією ОДКБ варто сприймати як загрозу, заявила Глава МЗС ФРН Анналена Бербок Сергію Лаврову

Про це Бербок розповіла в інтерв'ю німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.

"У Європі було порозуміння, в тому числі з Росією, що кожна країна може вільно обирати союз. Деякі східноєвропейські країни обрали членство в ЄС або в НАТО як оборонному альянсі. Інші країни обрали очолювану Росією Організацію договору про колективну безпеку.

Якщо членство в НАТО розглядається як небезпека, то так само членство в російському альянсі має розглядатися як загроза. Я про це сказала міністру закордонних справ Росії", – заявила Бербок.

Глава МЗС Німеччини підкреслила, що погроза силою "не може використовуватися як політичний інструмент", і принцип суверенітету кожної окремої держави є непорушним.

Також Бербок наголосила, що суверенітет України порушено шляхом "окупації Криму, а також насильницьких дій сепаратистів на сході України", і це факт.

Вона вкотре заявила, що Берлін не буде постачати зброю нашій країні, бо такі поставки не допоможуть "змінити військовий дисбаланс".

Але, як зауважила міністр, НАТО, ЄС та G7 дають чітко зрозуміти Росії, що "будь-яка нова агресія матиме серйозні наслідки".

"Ми повністю згодні з тим, що будь-яке нове порушення кордонів України матиме серйозні наслідки.

Тому ми визначили довгий перелік варіантів дій, оскільки ми повинні бути готові до різних сценаріїв – від диверсій до відключення критичної інфраструктури", – пояснила Бербок.

Щодо можливісті відключення Росії від SWIFT у разі подальшої агресії проти України, то за її словами, це "може бути найбільшою палицею, але не обов'язково – найгострішим мечем".

Нагадаємо, що Росія висунула вимогу, щоб Північноатлантичний альянс повернувся до позицій 1997 року, а Україна та Грузія втратили будь-які перспективи членства в ньому.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: