fbpx
Сьогодні
08:55 21 Січ 2022

В Україні хочуть заборонити оформляти співробітників як ФОП — так планують боротися з ухиленням від сплати податків

Данило Гетманцев

В Україні фізичним особам підприємцям третьої групи єдиного податку хочуть обмежити можливість співпрацювати з юридичними особами. Це має дозволити скоротити схему ухилення від сплати податків.

Про це повідомив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю виданню «Обозреватель».

За його словами, роботодавці сплачують менше податків із зарплат, коли працівників оформлюють не як співробітників у штат (потрібно платити 22% ЄСВ, 19,5% ПДФО та військовий збір), а як ФОП (потрібно платити 5% із зарплати) .

«Ми зробили все на рівні законодавства для детінізації, зараз м'яч на боці органів виконавчої влади. Єдине, що залишилося зробити, — ухвалити реформу детінізації зарплат», — сказав депутат.

Гетманцев пропонує знизити ефективну ставку оподаткування, розширити можливості для декларування, запровадити сімейне декларування, запровадити за польською моделлю податок на виведений капітал як опцію для середнього бізнесу з оборотом до 200 мільйонів та обмежити можливість працевлаштування у компанії зарплатних ФОПів.

Зазначимо, йдеться про ініціативу, яку, ймовірно, парламентарі розглянуть у 2022 році. Наразі законопроєкт про детінізацію зарплат у парламенті не розглядали.

Нині в Україні поширеною є практикою, коли для працевлаштування роботодавець вимагає відкрити ФОП. Таким чином він хоче замість 19,5% податку від зарплати сплачували 5%.

Відносини з ФОПом регулюються цивільно-правовим договором, який має містити всі умови взаємовідносин: порядок та строки виплати винагороди, прийняття результату роботи, права та обов'язки сторін тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: