fbpx
Сьогодні
17:13 21 Січ 2022

В Україні вперше зробили операцію на стравоході за допомогою робота-хірурга

Фото: facebook.com/1tmolviv

Львівські лікарі вперше в Україні прооперували стравохід жінки за допомогою робота Da Vinci. Так вони вилікували пацієнтку, яка через рідкісну патологію не могла їсти й пити.

Про це повідомляє Перше територіальне медичне об'єднання Львова.

34-річна Мирослава зі Львівщини 2 роки страждала від болю і блювоти під час їжі, а останні 2 місяці вона не могла навіть ковтнути води, щоб не спровокувати блювання. Через хворобу жінка схудла на 10 кілограмів.

У Львові проводять операцію на стравоході з допомогою робота Da Vinci

Фото: facebook.com/1tmolviv

Причиною лікарі називали ахалазію стравоходу — тобто порушення його функції під час приймання їжі. Цей діагноз, за статистикою, мають лише 0,001% людей на планеті.

Раніше єдиним методом лікування була операція з розрізом грудної клітки й черевної порожнини. Однак завдяки роботичній системі Da Vinci лікарі змогли провести операцію лише через 4 маленькі проколи. Це зменшило не лише травматизм під час операції, а й ризик повторного захворювання.

У Львові проводять операцію на стравоході з допомогою робота Da Vinci2

Фото: facebook.com/1tmolviv

Руки робота розсікли м'язову оболонку стравоходу, яка провокувала спазм, а потім сформували так звану антирефлюксну манжетку — щоб вміст шлунку не потрапляв у стравохід.

Такий спосіб втручання значно скоротив і час реабілітації — уже наступного дня після операції жінка поїхала додому до своїх двох дітей. Наразі вона почувається добре і знову може їсти й пити, кажуть медики.

Що це за робот?

Робот-хірург Da Vinci прибув до Львова зі США. Уперше він прооперував людину в грудні 2020 року, а в березні 2021-го операцію зробили 13-річній дівчинці з патологією кишківника. У липні того ж року за допомогою робота успішно здійснили гінекологічну операцію.

Директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук також розповідав, що заклад буде застосовувати робота для видалення пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у гінекології та в кардіохірургії. Перш ніж почати роботу, робот пройшов сертифікацію в Міністерстві охорони здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: