fbpx
Сьогодні
16:33 21 Січ 2022

"Схеми" оприлюднили розмови керівника підприємства Енергоатома про зрив запуску об'єкта в Чорнобилі. В Енергоатомі відповіли

Журналісти проєкту "Схеми" оприлюднили розслідування про зрив запуску стратегічного об'єкта Енергоатома – Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива з атомних електростанцій в Чорнобильській зоні відчуження.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За даними журналістів, 28 грудня 2020 року у Києві відбулася нарада в офісі компанії "Атомпроектінжиніринг" – відокремленого підрозділу державної компанії НАЕК "Енергоатом", яка є оператором усіх українських атомних електростанцій.

Розслідувачі отримали аудіозапис наради та, проаналізувавши його, заявили про високу імовірінсть автентичності.

На записі можна почути голос, схожий на голос генерального директора "Атомпроектінжиніринг" Миколи Божка. Кероване ним пдприємство зокрема будує об'єкт на території Чорнобильської зони відчуження.

"Давайте, щоб із цим розбиратися предметно. Можна попросити вас все-таки об'єктивно. Ви ж розумієте, що гроші пішли, продані, сп***жені (вкрадені – ред.) і таке інше. Потрібно знаходити інші джерела фінансування і до того ж їх треба якось узаконити. Як? Ми ще не дуже розуміємо", – промовляє голос, схожий на Божка.

Крім того, той самий голос каже про нецільове використання коштів, щоб "врятувати вас і себе".

"Те, що ми зараз з вами розраховуємо, тобто це ось тут, і як я їх буду закривати потім, я ще не знаю. Мені потрібно було вас рятувати і себе рятувати, і тому там ми пішли на реальні порушення. Ми заплатили вам гроші нецільові. До першої перевірки", – промовляє схожий на Божка голос.

Також на записі можна почути голоса ще кількох людей. За даними журналістів, це особи, які мають безпосередній стосунок до цього будівництва: заступниця Божка з виробництва Ірина Мітічкіна, заступник директора ТОВ БК "Укрбудмонтаж" (довгий час було головним підрядником будівництва) Микола Годван, директор субпідряника будівництва ПрАТ "Укренергомонтаж" Михайло Бородавко, директор іншого субпідрядника – корпорації "Укратомприлад" Валерій Петренко.

"Ніхто топити нікого не буде. Там, де можна витягувати, будемо допомагати витягувати", – каже голос, схожий на Божка.

Учасники наради обговорили питання державних грошей, які вже пішли на будівництво об'єкту.

"Нам потрібно знайти буде варіант, як ми і звідки будемо перекривати", – підсумовує схожий на Божка голос.

енергоатом

Журналісти зазначають, що після приходу до влади команди Володимира Зеленського очільником Енергоатома в 2020 році призначили Петра Котіна, який раніше керував Запорізькою АЕС.

Роботи на об'єкті Енергоатома нове керівництво взялося завершити до кінця вересня 2020 року, а виконати це завдання доручили новому очільнику "Атомпроектінжиніринг" (підрозділу Енергоатома, що виступає замовником робіт) Миколі Божку.

"Нам вашої крові не треба… Нам треба знайти варіант, як ми закриємо ці всі питання максимально законно. Усе, що ми не можемо закрити за законом, ми те будемо виносити на суди і на все інше. Якщо є найменший спосіб закрити питання, ми закриватимемо його з вами. Будемо напружуватися і закривати", – каже на запису голос, схожий на Божка.

За даними журналістів, наприкінці грудня 2021 року у кабінеті Божка за участі найближчих співробітників і підрядників об'єкту відбулася така розмова про витрати на сховище:

– 330 тис. євро, – сказав заступник директора Укрбудмонтажу Микола Годван.

– 400, – відповів директор Укренергомонтажу Михайло Бородавко.

– Заводська ціна, – сказав Годван.

– Ну, щось там "прикурили", – сказав Божко.

– Ну хай буде 400, – відповів Годван.

– Плюс перевезення, – додав Бородавко.

– Ок. Хай буде 400. Вмовили. 400, – сказав Годван.

Журналісти зазначають, що нову закупівлю, про яку згадує голос, схожий на Божка, "Атомпроектінжиніринг" провів без тендеру і публічно цієї інформації керівництво не розголошує. 9 грудня 2020 року було підписано контракт про 422 млн грн на добудову сховища.

За даними розслідувачів: нового підрядника на стратегічний об'єкт обирали таким чином: 4 грудня 2020 року держпідприємство самостійно надіслало трьом обраним на власний розсуд приватним компаніям пропозиції завершити будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива, а менше ніж за тиждень уклало договір з однією з них – фірмою ТОВ "БК КБР".

7 грудня, до укладання контракту на понад 420 млн, тодішній віцепрезидент НАЕК "Енергоатом", а нині – міністр енергетики Герман Галущенко затвердив запит на авансовий платіж у 210 млн грн саме для цієї компанії.

Журналісти запитали міністра Галущенка про залучення підрядника без проведення відкритого тендеру.

"Треба подивитись, це ж формальність, ми авансування даємо на важливі роботи і це не тільки цей, там багато таких авансувань. Я навіть назви не знаю цієї компанії, я знаю, що точно це ж якісь процедури були і якраз мова йшла про те, що треба швидко це робити", – відповів Галущенко.

Керівник Енергоатома Петро Котін, коли розслідувачі намагалися поставити йому запитання, утік від знімальної групи "Схем".

Розслідувачі не знайшли інформації про те, що ТОВ "БК КБР" мала досвід робіт на об'єктах ядерної інфраструктури, проте виявили її інші державні підряди – для Держспецзв'язку, Служби зовнішньої розвідки та київського офісу ДБР. Наразі компанія споруджує вольєри для тварин у Київському зоопарку. Також ця фірма ремонтувала мансарду однієї з будівель Верховного суду.

"Але – жодної згадки про роботи на ядерних об'єктах", – зазначають "Схеми".

За даними журналістів, створеною у 2016 році київською компанією "КБР" керує і одноосібно володіє киянин Дмитро Нестерук.

Він пояснив "Схемам", що хоча централізоване сховище – нестандартний об'єкт, будівельні роботи там ведуться типові, в яких його персонал має досвід і допуск до різних ступенів секретності.

"Виходить, ще у грудні 2020-го "Енергоатом" оголосив, що об'єкт готовий майже на 100% та вже у травні 2021-го почне приймати відпрацьоване ядерне паливо. Але у тому ж грудні державна компанія підписує непублічний контракт на 422 мільйони гривень на продовження робіт. Що купують, за скільки, кошторис витрат – теж непублічні, тож громадськість та журналісти їх не бачать та не можуть проконтролювати", – зазначають журналісти.

Крім того, розслідувачі з'ясували, що поки здачу об'єкту відкладали, Енергоатом продовжував перераховувати державні гроші приватній компанії ТОВ "БК КБР", не обмежуючись законтрактованими понад 420 млн грн.

"Схеми" заявили, що за допомогою джерел у податкових органах отримали доступ до фінансових операцій компанії ТОВ "БК КБР" і виявили, що до кінця 2021 року приватна компанія отримала від Енергоатома на будівництво сховища вже 1 млрд 145 млн грн.

Керівник Енергоатома Петро Котін і учасники зазначених нарад відмовилися надати журналістам пояснення щодо наведених операцій.

"Попри відмову посадовців Енергоатома коментувати викладені у сюжеті факти, редакція направила їм письмові запити і готова оприлюднити їхню позицію – разом з позицією інших згаданих у сюжеті осіб, щойно вона надійде", – зазначили журналісти.

Редакція "Схем" також звернулася за коментарем щодо ходу будівництва до Міжнародного агентства з атомної енергії і головного кредитора об'єкту – Bank of America.

Згодом в Енергоатомі прокоментували розслідуванння.

"Дякуємо журналістам програми "Схеми" за увагу, яка приділяється реалізації вкрай важливого для України проєкту – будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні. Однак в останній програмі, на жаль, було допущено ряд неточностей та маніпуляцій, що спотворюють реальний стан справ. Також у матеріалах журналістів не згадуються справжні причини затримки з уведенням в експлуатацію вже збудованого ЦСВЯП", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що головна з цих причин – невиконання колишнім генеральним підрядником компанією Укрбудмонтаж зобов'язань за контрактом на будівництво сховища. Цей контракт було підписано у 2017 р. на суму 1,4 млрд. грн.

"Після кадрових змін в Енергоатомі у 2020 р. було проведено ретельну перевірку умов та стану виконання робіт за контрактом та встановлено численні порушення, зокрема, щодо кошторисної вартості, якості та обсягу виконаних робіт. За результатами, замовником будівництва ВП "Атомпроєктінжиніринг" було передано всі матеріали до правоохоронних органів, подано позов до суду та виграно справу щодо повернення компанією Укрбудмонтаж на користь Енергоатому 100 млн грн раніше перерахованого авансового платежу", – йдеться у повідомленні.

За даними матеріалами НАБУ відкрило кримінальні провадження та оголосило підозри колишнім співробітникам ВП "Атомпроектінжиніринг". Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про обрання запобіжних заходів. Досудове розслідування триває.

У Енергоатомі зауважили, що у липні 2020 році договір з Укрбудмонтажем було розірвано. Також за зверненням ВП "Атомпроєктінжиніринг". ДП "Укрдержбудекспертиза" провела державну експертизу проєкту, яка встановила ще більшу невідповідність сплачених коштів та фактично виконаних робіт, факти крадіжки, виробничого браку, порушень тощо. Також Державна експертиза встановила вартість невиконаних робіт, за які було сплачено і які обов'язково треба завершити, та робіт, які ще необхідно виконати за проєктом, зокрема, щодо фізичного захисту об'єкту. Відтак, відповідно до даних Державної експертизи, було сформовано новий кошторис будівництва сховища.

"З метою компенсації збитків та додаткових витрат, ВП "Атомпроєктінжиніринг" підготувало ще один судовий позов до колишнього підрядника Укрбудмонтаж на суму близько 120 млн грн. Враховуючи стратегічну важливість Централізованого сховища, неприпустимість бракованих та неякісних складових при його спорудженні, а також з метою заощадження близько 200 млн доларів США за рахунок припинення вивезення відпрацьованого ядерного палива до РФ, було прийнято рішення у найкоротші терміни вжити всіх можливих заходів для термінового завершення будівництва сховища та введення його в експлуатацію", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що укладений у грудні 2020 року договір з новим підрядником компанією ТОВ "БК КБР" відповідно до проєкту будівництва та чинного законодавства України є таємним документом, оскільки зазначені у ньому роботи містять заходи щодо фізичного захисту та радіаційної безпеки. Всі платежі, у тому числі авансові, за цим договором здійснювались ВП "Атомпроєктінжиніринг" відповідно до чинного законодавства та встановлених в ДП "НАЕК "Енергоатом" процедур.

"Станом на сьогоднішній день будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива повністю завершене, отримано сертифікат ДАБІ щодо готовності об'єкта до експлуатації. Готовність ЦСВЯП була продемонстрована численним представникам ЗМІ, які неодноразово відвідували Централізоване сховище. Наразі на ЦСВЯП проводяться холодні випробування, оцінка та документи об'єкту розглядаються Державною інспекцією ядерного регулювання на предмет видачі необхідної дозвільної документації. Очікується, що три контейнери з відпрацьованим ядерним паливом з Южно-Української АЕС будуть доставлені на ЦСВЯП у третій декаді квітня поточного року", – йдеться в повідомлненні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: