fbpx
Сьогодні
19:19 19 Січ 2022

У СБУ заявили, що більшість повідомлень про мінування в Україні надсилають з ОРДЛО або пострадянських країн

Служба безпеки України (СБУ) за минулий 2021 рік зафіксувала понад 1 100 неправдивих анонімних повідомлень терористичного характеру, які переважно стосувалися мінування об'єктів у Києві, Харківській, Запорізькій та Одеській областях.

Про це речник СБУ Артем Дехтяренко розповів РБК-Україна.

"Більшість повідомлень відправлені користувачами Інтернету, які знаходяться на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей", – повідомив Дехтяренко.

Речник розповів, що повідомлення про мінування чи теракти надходять на електронні поштові скриньки СБУ, Нацполіції та безпосередньо об'єктів терористичних посягань. З початку 2022 року про підготовку терористичного акту повідомляли 184 рази, і всі вони були неправдивими.

Також жодне із більше тисячі повідомлень за 2021 рік не підтвердилося.

"У кожному випадку здійснюється перевірка об'єкта можливого мінування силами органів Національної поліції з проведенням евакуації та обстеження на наявність вибухових пристроїв. У 2021-2022 роках жодне з повідомлень про мінування не підтвердилося", – зазначив Дехтяренко.

Речник СБУ додав, що зловмисники використовують програмне забезпечення, яким намагаються забезпечити собі анонімність. Однак лише за минулий рік встановили 300 таких осіб. Їх притягнуть до відповідальності – за неправдиве повідомлення про мінування загрожує позбавлення волі до шести років, а в разі повторного інциденту термін можуть збільшити до восьми років.

"У разі загрози вчинення вибухів та інших дій, які будуть створювати небезпеку для життя і здоров'я людей або настання інших тяжких наслідків, карається позбавленням волі строком від 5 до 10 років з конфіскацією майна, за повторний такий прояв – від 7 до 12 років з конфіскацією майна", – зауважив Дехтяренко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: