fbpx
Сьогодні
16:23 18 Січ 2022

Виявляється, тюлені вміють співати: відео від українських полярників

Фото: Оксана Савенко

Українські вчені записали звуки тюленів Ведделла в районі станції "Академік Вернадський"

Раніше було відомо про близько 30 типів звуків у репертуарі цих тварин, але нещодавно було виявлено ще 9 типів – в ультразвуковому спектрі.

Це різні цвірінькання, свисти і трелі, що "нагадують звуки бластерів із "Зоряних війн", повідомляє Рубрика, посилаючись на Фейсбук Національного антарктичного наукового центру.

Раніше вважалося, що ластоногим такі високочастотні звуки не притаманні, тож їхнє функціональне значення науковцям ще треба з'ясувати.

тюлені біля станції Вернадського

Фото: Оксана Савенко

"Існує припущення, що зворотнє відлуння таких звуків дозволяє Ведделлам орієнтуватися у просторі під час антарктичної зими.

Хоч ці тюлені і мають гарний зір, але коли світла немає кілька місяців, то їм потрібен інший спосіб отримання базової інформації про навколишній світ, наприклад, щоб знаходити лунки або здобич", йдеться у повідомленні.

Такі високочастотні звуки оберігають їх від хижаків.

Як зазначається у дописі, що "з вересня до листопада українські вчені цілодобово записували їхні підводні співи.

Також наші дослідження допоможуть встановити особливості вокалізацій тварин різного віку і статі та з'ясувати, чи відрізняються діалекти тюленів Ведделла поблизу "Вернадського" та моря Росса ( біля американської станції "Мак-Мердо")".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: