fbpx
Сьогодні
10:42 16 Січ 2022

Відсьогодні в Україні всі друковані ЗМІ повинні виходити державною мовою

English version here

16 січня 2022 року набули чинності норми, передбачені статтею 25 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на текст законодавчого акту, оприлюднений в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 16 травня 2019 року.

Відповідно до цих норм друковані засоби масової інформації в Україні мають видаватися державною мовою.

Вони можуть видаватися іншими мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видаються державною мовою.

Передбачається, що всі мовні версії мають видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їхні випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

Розповсюдження друкованих ЗМІ, виданих іноземними мовами, за передплатою допускається за умови забезпечення їх засновниками (співзасновниками) можливості передплати в Україні аналогічного видання державною мовою.

Засновники (співзасновники) друкованих ЗМІ зобов'язані виготовляти, публікувати і доставляти обов'язковий примірник документів (номерів, випусків) державною мовою.

Водночас вимоги статті 25 не поширюються на друковані засоби масової інформації, що видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти українською мовою.

А також на наукові видання, мова яких визначається статтею 22 відповідного закону. Обов'язковий примірник номерів (випусків) державною мовою у такому разі виготовляється, публікується і доставляється відповідною мовою.

Нагадаємо, що Верховна Рада ще 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: