fbpx
Сьогодні
17:46 15 Січ 2022

Житомир за три роки планує замістити 90% газу за рахунок біо- та RDF-палива

За три роки Житомир планує замістити 90-95% газу для опалення деревною тріскою і RDF-паливом.

Як зазначив мер обласного центру Сергій Сухомлин, 60-65% газу замістять чотири теплоелектроцентралі (ТЕЦ) на деревній трісці, а ще 30% – RDF(Refuse Derived Fuel) – паливо зі сміття, передає greendeal.org.ua.

«Собівартість 1 Гкал теплової енергії виробленої з деревної тріски становить приблизно 1100 грн, тоді як 1 Гкал теплової енергії на газових ТЕЦ в Україні сягає 2000 гривень. – каже міський голова. – Це при тому, що теплокомуненерго отримують пільговий газ від "Нафтогазу", а так реальна ринкова ціна була б значно вищою».

Сергій Сухомлин нагадав, що на даний момент запущена 1,1-мегаватна ТЕЦ на трісці за грантові кошти уряду Швейцарії та бюджету міста. Обєкт забезпечує потреби комунального підприємства в електроенергії.

«Друга потужніша ТЕЦ на трісці буде побудована за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), а ще дві – приватними інвесторами у 2022-2023 роках», – зазначив він.

За словами Сергія Сухомлина, третину газового балансу Житомира буде заміщено за рахунок спалювання сміття.

«Така модель мультиплікується у багатьох містах України, зокрема з населенням понад 100 тис. осіб, – зазначив він. – Кожне українське місто виробляє стільки сміття, що може замістити 30% газу і Житомир не виключення: 40 тис. тонн RDF, отриманих зі сміттєпереробного заводу, еквівалентно 20 млн куб. м газу».

Житомиру вдалося скоротити втрати у тепломережах до 6%, наголосив Сергій Сухомлин. «На першому етапі модернізації міського централізованого опалення інвестиції у ТЕЦ є ефективнішими, оскільки мережі потребують більших вкладень із меншим рівнем економії», – наголосив він.

Як повідомлялося, перший завод із переробки сміття в Україні потужністю 85 тисяч тонн на рік планують запустити у Житомирі у березні 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: