fbpx
Сьогодні
20:01 15 Січ 2022

Українські полярники показали неймовірні фото китів-горбанів

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Українські дослідники зі станції "Академік Вернадський" в Антарктиді поповнили міжнародний реєстр китів фотографіями горбанів.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Завдяки українським науковцям міжнародний реєстр горбатих китів в одному з районів Південного океану збільшився майже в 15 разів.

горбані

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Раніше в міжнародній китовій базі HappyWhale було лише 15 китів-горбанів, ідентифікованих в акваторії Південних Оркнейських островів.

Зараз там вже 211 особин з цього району, і це все — завдяки непростій роботі українських біологинь.

горбані

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Торік узимку науковці НАНЦ Каріна Вишнякова та Юля Іванчикова понад 3 місяці працювали в експедиції в Південному океані на борту українського траулера.

Зазначається, що серед їхніх завдань була фотоідентифікація китів: хвости цих тварин мають унікальний візерунок, немов відбитки пальців у людини.

горбані

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Тож дослідниці годинами стояли на палубі й вдивлялися в хвилі океану, щоб "ловити" на фото китові хвости.

За експедицію Юля та Каріна назбирали понад 300 унікальних світлин. Після опрацювання вже в Україні було створено каталог з 275 ідентифікованих тварин.

Ті фото, що були достатньої якості та не мали повторів, були завантажені в міжнародну китову базу HappyWhale. Загалом це 230 світлин.

горбані

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Більшість з них були саме з акваторії Південних Оркнейських островів, що дозволило збільшити реєстр горбанів з цього району майже в 15 разів.

"По суті в цьому регіоні Південного океану існувала "біла пляма" щодо ідентифікації китів. Нам вдалося зібрати достатню кількість даних, щоб цю "пляму" закрити", — підкреслили науковиці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: