fbpx
Сьогодні
21:08 15 Січ 2022

На Львівщині три родини викупили палац та власними силами відновлюють його

У селі Підгірці на Львівщині три родини викупили занедбаний старовинний палац Яблоновських-Бруницьких та почали відновлювати його власними силами.

Про це пише видання "Твоє місто".

Палац у Підгірцях не має статусу державної пам'ятки та є пам'яткою місцевого значення, це дозволяє його приватизовувати.

На Львівщині палац

Так, родини Герга, Берник, Онишкевич придбали будівлю, яка, за їх словами, була вкрай занедбана після попереднього власника.

"Хоча палац до нашого придбання перебував у приватній власності, він був у жалюгідному стані – просто руїни. Не було ні вікон, ні дверей, дах обвалився, дерев'яні балки понищені, перекриття між поверхами майже не було, на даху росли триметрові дерева, які ми викорчовували. Усюди – грибок", – розповідає співвласниця будівлі Світлана Герга.

На Львівщині палац

Нові власники почали самостійне відновлення палацу: відремонтували дах і стелю, дві бокові вежі й тераси, укріпили стіни і реконструювали деякі кімнати.

Наразі вже повністю відновили цокольний поверх, де відкрили дві кімнати для огляду й фотосесій. Загалом у палаці понад 60 кімнат.

На Львівщині палац

Нові власники намагаються відновлювати автентичний інтер'єр палацу, тому чимало речей купують на антикварних ринках та магазинах, а дещо приносять місцеві жителі. Світлин, які б демонстрували яким був первісний інтер'єр палацу, немає, тож досвід власники запозичують в інших львівських та закордонних палаців.

На Львівщині палац

Окрім того, поруч з палацом розташовується дендропарк площею понад 8 гектарів, який є пам'яткою садово-паркового мистецтва XVIII століття. У парку ростуть рідкісні породи дерев та рослин – буки, клени, модрини, ялиці, платани та інші. Також на території розміщуються грабова алея, літня ротонда і ставок. Дендропарк є пам'яткою державного значення.

На Львівщині палац

З осені 2021 року палац приймає відвідувачів, потрапити можна за попереднім дзвінком за телефоном 097 143 84 08. Фіксованої ціни за вхід немає – можна зробити внесок у скриньку біля входу або відправитись на екскурсію, кошти з якої витратять на облаштування парку.

На Львівщині палац

На Львівщині палац

На Львівщині палац

Фото: Facebook-спільнота "Підгорецький палац"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: